Moellermetoden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Moeller)
Hopp til: navigasjon, søk
Gene Krupa, her i New York i 1946, var en elev av Moeller og utøver av teknikken
Dave Weckl er en kjent utøver av teknikken

Moellermetoden eller Moellerteknikken er en spilleteknikk bruk av trommeslagere. Gjennom denne teknikken kan utøveren oppnå en svært høy hurtighet, presisjon og nøyaktighet, uten å spille trommevirvel eller ordinære dobbeltslag, samtidig som teknikken er veldig effektiv ved at en kan spille svært fort, uten å måtte bruke mye krefter. Teknikken blir ansett som å være vanskelig å lære, delvis også fordi det er ikke full enighet i miljøet om hvordan denne teknikken egentlig er å forstå.

Teknikken ble utviklet og fikk sitt navn av trommeslageren Sanford A. Moeller, og han har beskrevet denne i sin bok The Art of Snare Drumming, også kalt The Moeller Book.[1] Det blir antatt at han utviklet teknikken gjennom å observere trommeslagere som hadde deltatt som trommeslagere i kamp under Den amerikanske borgerkrigen på 1800-tallet. Han lærte den videre til sin elev Jim Chapin i 1938 og 1939. Chapin arbeidet videre med å popularisere metoiden fram til sin død i 2009, blant annet gjennom introduksjonsvideo om teknikken med navn «Speed, Power, Control, Endurance».

Kjernepunktet er å holde løse og ledige håndledd og grep på trommestikkene og spille på spretten som trommestikkene får på trommeskinnet. Det innledende slaget kan derfor være noe hard og distinkt, slik at stikkene spretter opp i ny utgangsposisjon. Andre trommeslagere benytter dette såkalte «whipping stroke» til å utnytte spretten til ytterligere to slag, i stedet for det tradisjonelle dobbelslaget. Håndleddene beveges mykt opp og ned, avhengig av hvor fort en spiller, og det såkalte «whipping stroke» tas når håndleddet er på det høyeste. Noen trommeslagere, som Chapin hevder at teknikken ikke baserer seg på spretten[2] mens andre, som Dave Weckl hevder at den baserer seg på denne spretten.[3]

Foruten Chapin har også Gene Krupa (som også var elev av Moeller), Steve Smith og Dave Weckl kjente utøvere av teknikken.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Moeller, Sanford A. (1954). The Moeller Book. Ludwig Music Publishing. Arkivert fra originalen 2009-07-09. Besøkt 17. februar 2009. 
  2. ^ «Jim Chapin talks about the Moeller Method». 22. januar 2007. Besøkt 14. mai 2016. 
  3. ^ «Dave Weckl – Moeller Technique». 29. januar 2007. Besøkt 14. mai 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]