Notre-Damekatedralen i Strasbourg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Katedralen i Strassburg»)
Notre-Damekatedralen
   UNESCOs verdensarv   
LandFrankrikes flagg Frankrike
StedStrasbourg
Innskrevet1988
Kriterium KULTUR I, II, IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Europa
ReferanseUNESCO nr. 495
Notre-Damekatedralen i Strasbourg ligger i Frankrike
Notre-Damekatedralen i Strasbourg
Notre-Damekatedralen i Strasbourg (Frankrike)

Notre-Damekatedralen i Strasbourg (fransk: Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg tysk: Liebfrauenmünster zu Straßburg) er en romersk-katolsk kirke i Strasbourg, Frankrike. Kirken ligger på øya Grande Île som i 1988 ble oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Et særlig kjennetegn ved Strasbourgkatedralen er mangelen av det sørlige tårnet som var planlagt, men aldri ble bygget.

Kirken er et vartegn for Alsace. Den kan ses fra høydene i de franske Vogesene i vest, fra bredden av Rhinen tre kilometer unna og fra høydedragene i det tyske Schwarzwald på den andre siden av elven.

Focus har en sang om katedralen på 1974-albumet "Hamburger Concerto".

Historie[rediger | rediger kilde]

Klodvig I oppførte i 510 den første katedralen på stedet.[1] Kirken som sannsynligvis var bygget i tre, brant i 1002.[1]

I 1015 besluttet keiser Henrik II og biskop Werner I å oppføre en ny kirke på tomten.[1] Det ble oppført en basilika som imidlertid senere ble ødelagt. Kirken regner 1015 som sitt grunnleggelsesår.[2]

Dagens katedral ble påbegynt ca. 1180 og i 1224 var dagens tverrskip og kor fullført.[1] Den gotiske vestfasaden ble påbegynt i 1277 av den tyske arkitekten Erwin fra Steinbach (1244–1318).[3] Tårnet på 143 meter ble sluttført i 1439.[1] Kirken var mellom 1647 og 1874 verdens høyeste byggverk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]