James R. Lilley

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «James Lilley»)
James R. Lilley
Født15. jan. 1928[1]Rediger på Wikidata
Qingdao
Død12. nov. 2009[1][2]Rediger på Wikidata (81 år)
Washington D.C.
BeskjeftigelseDiplomat Rediger på Wikidata
Embete
  • Director of the Taipei Main Office of the American Institute in Taiwan Rediger på Wikidata
Utdannet vedGeorge Washington University
Columbia University
Yale University
University of Hong Kong
Phillips Exeter Academy
NasjonalitetUSA

James Roderick Lilley (forenklet kinesisk: 李洁明; tradisjonell kinesisk: 李潔明; pinyin: Lǐ Jiémíng; født 15. januar 1928 i Qingdao i Kina, død 12. november 2009 i Washington, DC i USA) var en amerikansk diplomat som tjenestegjorde som USAs ambassadør i Kina og opplevde demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i 1989.

Han var født av amerikanske foreldre i Kina og kunne snakke mandarinm før familien flyttet tilbake til USA ved utbruddet av annen verdenskrig. Han ble med i United States Army før han studerte ved Yale University og senere inernasjonale relasjoner ved George Washington University. Deretter ble han ansatt i Central Intelligence Agency, som han arbeidet for i nesten 30 år i en rekke asiatiske land, før han ble diplomat.

Før han ble utnevnt til ambassadør i Folkerepublikken Kina i 1989 var han direktør American Institute in Taiwan, USAs uoffisielle diplomatiske representasjon der, og som ambassadør i Sør-Korea.

Etter undertrykkelsen av demonstrasjonene på Den himmelske freds plass var Lilley kritisk til det som var skjedd, og han tillot en fremstående kinesisk dissident å holde seg sikkerhet i ambassaden. Han arbeidet også for å forhindre langtidsskader på forholdet mellom USA og Kina.

Etter sin fratreden publiserte han sine memoarer og virket ved American Enterprise Institute.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Find a Grave, oppført som James Roderick Lilley, Find a Grave-ID 44514849, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.nytimes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]