Ibid
ibid. (lat. forkortelse for ibīdem, «på samme sted»), er et begrep som brukes i referanser, fot- eller sluttnoter for å angi at gjengitt informasjon i teksten er hentet fra det foregående refererte verk. Henvises det til en referert kilde eller et sitat i teksten brukes ordet (ibid. + sidetall).[1]
Betydningen av ibid ligner betydningen av «idem» («noe som er nevnt tidligere»; «det samme», forkortes «Id.»), og blir vanlig brukt i juridiske tekster.
For å finne Ibid.-kilden, må man se på den siste referansen før ibid.
Bruksområde
[rediger | rediger kilde]Denne typen referanse egner seg best i et statisk format, der man kan være rimelig sikker på at oppsettet og rekkefølgen av tekst og referanser vil nå frem til leseren i samme form som det ble ferdigstilt i første omgang. Begrepet ibid egner seg følgelig bedre til trykte formater (bøker og tidsskrifter utgitt på papir) enn i dynamiske formater som for eksempel et nettleksikon som Wikipedia, der tekstinnholdet i artiklene i regelen vil endre seg over tid slik at referansene kan bli flyttet, endret, strøket og bli supplert i tidens løp.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ Halvorsen, Knut (2008): Å forske på samfunnet, Cappelen side 227 ISBN 978 82 02 28194 6