Gjæresag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gjærekasse)
Hopp til: navigasjon, søk
En enkel gjæresag.
Elektrisk gjæresag.

Gjæresag eller gjærsag er en sag som er spesielt beregnet til å sage rette flater som har en bestemt vinkel i forhold til lengderetningen på en planke eller list. Lister rundt dører, vinduer eller til billedrammer må ha nøyaktig 45 grader vinkel i det ene planet og 90 grader vinkel i det andre planet.

En gjæresag kan ha et stativ som holder en vanlig sag med sagblad i riktig plan i forhold til emnets retning.

Elektriske gjæresager er vanlig i bruk av snekkere og benyttes også mye på "hjemmesnekrermarkedet". Disse sagene har et rundt sagblad som skjærer nøyaktige og jevne snitt. De har vinkelinnstillinger for både horisontalplanet og vertikalplanet. Det er justeringsmulighet slik at vinkelskalaene kan bli stilt nøyaktig. En slik sag må justeres før den taes i bruk, ellers blir flatene skjeve og sammenføyningene vil sprike.

Historie[rediger | rediger kilde]

1923 ble radialarmsagen oppfunnet av Raymond Dewalt i USA. Radialarmsagen var forgjengern til den elektriske gjærsagen og selskapet som oppfunnet radialarmsagen heter i dag DEWALT.

Gjærekasse[rediger | rediger kilde]

Gjærekasse

En gjærekasse er en enkel U-formet lang kassett der det er spor for en vanlig sag som gir vinkelrett flate på emnet som trykkes mot to av flatene i gjærekassen og sages med en bakksag. Det er også spalter for sagen som gir 45 grader vinkel i begge retninger mens det andre planet skjæres i 90 grader.

Se også[rediger | rediger kilde]