Gafferteip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gaffa)
Jump to navigation Jump to search
Gafferteip

Gafferteip eller Gaffateip (fra engelsk gaffer, som i denne forbindelse betyr sjefselektriker under en filminnspilling, spesielt med ansvar for lysteknikk) er en type bredt limbånd som ofte blir brukt av lyd- og lysteknikere.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

De fleste musikere har også en rull gafferteip klar til bruk. Spesielt trommeslagere bruker denne teipen til alt fra demping av trommer til vedlikehold. Teipen er sterk, men kan lett rives fra rullen pga. trådene som er i teipen. Den brukes også innen film. Teipen legges som blokkeringslinjer for skuespillerne og markeringer for hvor møbler skal stå.

En lignende versjon av gafferteip, spike tape, blir brukt som gulvdekorasjoner på teatere. Teipen kan også brukes for å holde ledninger nede på gulvet under forestillinger.

Gafferteip er ikke helt det samme som duct tape. Mens gafferteip vanligvis er svart, er duct tape som oftest sølvfarget, og har et sterkere lim som ofte setter merker. Gafferteip er laget for å kunne tas av uten å legge igjen limrester. Ordet gaffateip blir også av og til brukt som en felles betegnelse på teiper lik duct-tape.

I Finland kalles gafferteip for Jesustejp.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jesustejp». Svenska avdelningen vid Institutet för de inhemska språken. 2001. Arkivert fra originalen 2017-08-16. Besøkt 16. august 2017.