Gaffateip

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Gaffa)
Hopp til: navigasjon, søk
Gaffateip

Gaffateip (fra engelsk gaffer, som i denne forbindelse betyr sjefselektriker under en filminnspilling, spesielt med ansvar for lysteknikk) er en type bredt limbånd som ofte blir brukt av lyd- og lysteknikere.

Bruksområder[rediger | rediger kilde]

De fleste musikere har også en rull gaffa klar til bruk. Spesielt trommeslagere bruker denne teipen til alt fra demping av trommer til vedlikehold. Teipen er sterk, men kan lett rives fra rullen pga. trådene som er i teipen. Den brukes også innen film. Teipen legges som blokkeringslinjer for skuespillerne og markeringer for hvor møbler skal stå.

En lignende versjon av gaffateip, spike tape, blir brukt som gulvdekorasjoner på teatere. Teipen kan også brukes for å holde ledninger nede på gulvet under forestillinger.

Gaffateip er ikke helt det samme som duct tape. Mens gaffa vanligvis er svart, er duct tape som oftest sølvfarget, og har et sterkere lim som ofte setter merker. Gaffateip er laget for å kunne tas av uten å legge igjen limrester. Ordet gaffateip blir også av og til (feilaktig) brukt som en felles betegnelse på teiper lik duct-tape.

I Finland kalles gaffateip for Jesustejp.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jesustejp». Svenska avdelningen vid Institutet för de inhemska språken. 2001. Besøkt 16. august 2017.