Forstørrende nærbriller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Forstørrende nærbrille»)

Forstørrende nærbriller er lesebriller og et optisk hjelpemiddel som gjør det mulig for brukeren å holde lesestoffet tettere opp til øynene enn hva som er mulig uten briller eller med vanlige lesebriller.

Virkemåte[rediger | rediger kilde]

Prinsippet er at et objekt lager et større bilde på netthinnen jo kortere avstanden til øyet blir. Folketrygdloven stiller krav[klargjør] om at differansen mellom brillenes avstandsstyrke og nærstyrke skal være + 5 dioptrier eller mer. Nærtillegget i vanlige lesebriller pleier å være ca. + 1 til + 3 dioptrier.

Ved bruk av nærbriller og lupebriller er det viktig å merke seg at bildet på netthinnen blir tåkete dersom objektet holdes i for lang avstand fra øyet. Dette er en feil som mange gjør når de begynner å bruke svaksyntoptikk. Mange synes det er uvant å holde objektet så nære øynene. Regelen er likevel at jo sterkere nærtillegget er, jo nærmere øynene må objektet holdes for at bildet skal være skarpt. En brille med nærtillegg + 10 dioptrier gir for eksempel en leseavstand på ca. 10 cm. Når avstanden mellom øynene og objektet blir kortere enn ca. 10–20 cm begynner det også å bli vanskelig å bruke begge øyne samtidig. Øynene klarer ikke å konvergere tilstrekkelig til å fiksere på samme punkt. Dette merkes blant annet ved at det oppstår dobbeltsyn. Det vanlige er da at man benytter det beste eller det dominante øyet til lesing og dekker til det andre.

Se også[rediger | rediger kilde]