Shiraztepper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Farstepper»)

Shiraztepper (persisk: قالی شیراز‎, eller farstepper) er en type persiske tepper tilvirket i landsbyene rundt Shiraz i den iranske provinsen Fars.

Teppetypen ble i 2010 oppført på UNESCOs fortegnelse over mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv.[1].

Utsmykkingsmønstrene kommer gjennomgående fra bofaste stammefolk, og etterligner således qashqai-, khamseh-, afshar-, abadeh- og luri-mønstre. Den type vevstoler som vanligvis brukes er en følge av at teppene vanligvis er større og ofte noe grovere enn mange andre typer. Shiraztepper er som regel ikke like tett knyttet som andre kjente typer, skjønt både qashqai og abadeh har en tettere knute. Shiraz benytter den persiske knute (asymmetrisk). Av og til benyttes tyrkisk knute.

Shiraz er en by i sørvestre Iran, tett på det oldtidspersiske Persepolis. Shiraztepper lages ikke i ett stort veveri, men hovedsakelig desentralisert, som husflid. Veverne tar med sine tepper til hovedbasaren, der de for det meste selges til teppegrossister, som så grupperer dem etter forskjellige kriterier for videresalg til detaljister eller til eksport.

Designene er typisk geometriske, noen ganger med en medaljong i midten. Shiraztepper benytter røde og brune farger, og benytter ofte diamantformede lozenges som primærmotiv.

Ytterbordene har ofte mindre bånd rundt større bånd med palme- og furunålmønster. Noen tepper kan avbilde Kyros' hvite hest, og det er bare på shiraztepper at man av og til kan se nattergaler - som sies å symbolisere tilfredshet og lykke.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Les savoir-faire traditionnels du tissage des tapis du Fars, patrimoine culturel immatériel
  2. ^ Charles W. Johnson: Oriental rugs: a complete guide, C. E. Tuttle Co. 1962

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]