Doktorleker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search

Doktorleker er betegnelsen på en type lek som små barn leker. Begrepet brukes vanligvis om leker som i en eller annen form er relatert til barnas kjønnsorganer, men også en hvilken som helst form for lek der barn bruker en doktor/pasient-situasjon kan omtales som doktorleker.

Lek som innebærer fokus på kjønnsorganer er et utslag av barns naturlige nysgjerrighet og utforskning av egen kropp. Et eksempel på dette kan være at vennen din liksom har vondt i penisen eller vagina og du må sjekke ham/henne. Denne formen for lek oppstår mellom barn uten innblanding fra voksne og må ikke forveksles med grovere seksuell adferd som barn utsatt for seksuelt misbruk kan fremvise. Ved å sette dette inn i en lekesituasjon vil barna i mindre grad bli hemmet av den sjenansen som ellers kunne oppstått.

I oktober 2007 uttalte pedagogen Pia Friis at hun syntes det burde aksepteres at barn i barnahagen er med på slike leker. Det vakte flere reaksjoner.[1][2][3]

Barn som skal undersøkes av lege, opereres, eller er nylig operert, kan gjerne engasjeres i leker som antas å hjelpe dem å tilpasse seg en slik situasjon. Barneavdelingensykehusene har derfor teddybjørner utstyrt med legefrakk, stetoskop, og andre typiske trekk, slik at barnet kan «doktorere» og doktoreres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.