Slovakias distrikter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Distrikt (Slovakia)»)
Slovakias distrikter (okresy)

Slovakias distrikter (slovakisk: okres) er en administrativ enhet i Slovakia. Enheten befinner seg administrativt sett på et lavere nivå enn regionene og på et høyere enn landets kommuner.

Karakteristikk[rediger | rediger kilde]

Et distrikt består av flere «kommuner» (slovakisk: obec), som igjen er bygget opp av «kadasterområder» (slovakisk: katastrálne územie) mens flere distrikter utgjør en «region» (slovakisk: kraj).

Såvel regionene som kommunene er enheter som både styrer seg selv og faller under stats-administrasjonene, er distriktene ikke mye mer enn statistiske enheter. På slutten av det 20. århundre var situasjonen annerledes, den gangen hadde hvert enkelt distrikt sitt eget administrasjonskontor (slovakisk: Okresný úrad), som var statens tilstedeværelse i området. Dette ble opphevet 1. januar 2004, og byttet ut med kontorer som er ansvarlige for flere distrikter (Slovakisk: Obvodný úrad). Disse kontorene har få ting de er ansvarlige for. Et unntak er Nové Zámky-distriktet som har to slike administrasjonskontor.

I 2009 var Slovakia delt inn i 79 distrikter. Av disse er ni fordelt over to byer: fem utgjør hovedstaden Bratislava og byen Košice fire. Distriktene har fått navn etter den største byen som befinner seg i distriktet. Disse byene var tidligere kjent som distriktsbyer.

Slovakias distrikter[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]