Diskusjon:Pleurodonta

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:Iguaner»)

Leguan - Iguan[rediger kilde]

Hei Turl, har du noen referanser på bruken av «leguan» fra gammelt av? Petter Bøckman 6. jun 2009 kl. 13:29 (CEST)

Min papirutgave av Store norske leksikon (1982) har «leguaner» som hovedartikkel, og henvisning fra «iguaner». Webutgaven har derimot «iguaner» som hovedartikkel. Caplex på web bruker «iguaner», med «leguaner» som synonym. Verdens dyr (1987) bruker «iguaner», men dette verket har min mening mange dårlige norske navn på amfibier og krypdyr, og bør ikke legges for stor vekt på.
Når det gjelder norske navn på krypdyr generelt, bruker jeg navn fra ulike samleverker om «all verdens dyr» som ble utgitt på 1960- og 70-tallet. Jeg har ikke verkene tilgjengelig, men bruker håndskrevne notater.
Hvis jeg skal gjette, tror jeg at alle norske leksikon, og de fleste oversiktsverker, brukte «leguaner» fram til omtrent 1980. Oversiktsverkene var som regel oversatt fra tysk. I oversiktsverker oversatt fra engelsk har nok «iguaner» blitt brukt tidligere.
Trurl 6. jun 2009 kl. 18:28 (CEST)
Spennende: I min «trusty old» Allverdnes fauna (1973, 21 bind orig. spansk) og Verdens dyreliv (1972, org. engelsk) brukes iguan/iguaner. I Brehms Dyrenes liv (1930, org. tysk) brukes leguan. Jeg har andre verker fra 50- og 60-tallet jeg kan sjekke på jobben. Problemet med dette er at vi her begir oss ut i original forskning, og det har faktisk ingen ting på Wikipedia å gjøre. Hvis det skal stå at det ene utrykket har erstattet det andre på grunn av engelsk språkpåvirkning må vi ha en kilde å vise til som sier akkurat dette. Hvis ikke må vi nøye oss med å raportere at begge navn er/har vært i bruk. Petter Bøckman 6. jun 2009 kl. 21:11 (CEST)
Jeg er enig i at det som står om engelsk påvirkning er original forskning, og må bort. Fort gjort å bli for ivrig i en sen kveldsstund! Jeg skal prøve å omformulere avsnittet. Trurl 6. jun 2009 kl. 21:30 (CEST)

Opprinnelse til vitenskapelig navn[rediger kilde]

Ting er vel snudd på hodet her. Det folkelige navnet kom først, og så det vitenskapelige. Da Linné beskrev Lacerta iguana, hadde europeere kjent til iguaner i over 250 år. Columbus så sikkert mange! Arawak-indianerne hadde selvsagt brukt ordet «iuwana» lenge før europeernes ankomst. Linné kjente til det folkelige navnet iguan/leguan, og dannet artsepitetet fra det. Trurl 8. jun 2009 kl. 21:08 (CEST)

Litt kolossete av meg der, der er natuligvis riktig rekkefølge. Hva med å starte seksjonen med navnet «iuwana», så Linne, så leguan/iguan? Petter Bøckman 9. jun 2009 kl. 10:42 (CEST)

Systematikk[rediger kilde]

Jeg leser på engelsk wiki at Frosts systematikk ikke har vunnet allmen aksept. Ville det vært en idé å føre opp både Frosts og den tradisjonelle systematikken? Petter Bøckman 19. des 2009 kl. 20:07 (CET)

En diskusjon av dette står på side 13 i Frost et al. (2001). Det er vel stort sett snakk om de samme gruppene, men noen kaller dem underfamilier, og noen familier. Ettersom Pleurodonta/Iguanidae s.l. er en monofyletisk gruppe er begge deler like riktig. Men du gjerne føre opp begge alternativene om du vil. Trurl 27. des 2009 kl. 22:50 (CET)
Jeg har tenkt å rydde/utvide denne artikkelen de neste dagene, så da kommer dette på plass. Trurl 27. feb 2010 kl. 12:34 (CET)
Ser bra ut! Godt å få med litt av bakgrunnen for revideringen. Petter Bøckman 28. feb 2010 kl. 19:40 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Iguaner. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 31. jul. 2017 kl. 00:17 (CEST)[svar]