Diskusjon:Organisasjonen for etnisk og demokratisk likeverd

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Diskusjon:EDL»)

Referanser[rediger kilde]

Artikkelen kan med fordel utstyres med flere referanser da dette høyst sannsynlig er upopulært stoff. Selv mangler jeg førstehåndskjennskap til organisasjonen, jeg må støtte meg på det som skrives i media. Teksten jeg har lagt til (og lagt tilbake) er dermed noe ensidig da media nok plukker opp de temaene som er enklest å spisse som nyhetssaker. — Jeblad 23. mar 2011 kl. 22:29 (CET)

Artikkel bestrides i Finnmark Dagblad[rediger kilde]

Innhold i artikkelen bestrides i Finnmark Dagblad, artikkelen har tittelen «EDL føler seg misbrukt på Wikipedia». De viser til at artikkelen opprinnelig er skrevet av underdirektør og informasjonssjef Pål Hivand ved sametinget. Jeg har gått gjennom deler av stoffet og såvidt jeg kan se så holder referansene, hvem som har skrevet artikkelen bør derfor være uten betydning. Det synes som om teksten er noe mer moderat enn innholdet i enkelte av referansene, men det kan sikkert diskuteres om artikkelen burde modereres ytterligere, det kan kanskje fjernes omtale av enkelte saker for å få en mer nøytral fremstilling av organisasjonen. Sitater gjengitt i media fra enkelte av de involverte kan nok med fordel unngås, mange av de er litt subjektive. Muligens bør sitatet av Jarl Hellesvik fjernes eller anonymiseres.

Problemet

De hevder denne typen hemmelige konsultasjoner som pågått siden 1990 og startet med etablering av et eget samemanntall til sametingsvalget.[1] De frykter at dette skal føre til en etnisk rensing i området. EDLs konspirasjonsteorien er sterkt kritisert av professor Frank Aarebrot. Han sammenlikner påstandene med retorikken rettet mot sigøynere og jøder i mellomkrigstiden i Europa.[2] [3]

Klagen

I artikkelen i Finnmark Dagbladet kan det se ut som om de mener at NRK Sápmi har noen slags aksjon mot dem. Det vil vel implisere (tror jeg) at intervjuede personer mener seg feilsitert. Da er en mulighet å avvente resultat av en eventuell PFU-klage for NRK-artiklene.

Det enkleste er antakelig å finne holdbare kilder fra andre mediekanaler enn NRK. — Jeblad 23. mar 2011 kl. 23:03 (CET)

Innlegga du legg lekkje til treng ein passord for å få sjå. Korleis kan dei då gjere teneste innlegg i ein ope debatt på wikipedia? Dette usignerte innlegget ble skrevet av 77.18.36.87 (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Kilder er oppgitt med publikasjon, tittel og dato. Lenkene går til de samme artiklene i Atekst. Har du ikke tilgang til tjenesten så gå på et bibliotek. — Jeblad 24. mar 2011 kl. 11:37 (CET)
Eg veit korleis eg kan løysa det, og at lekkjene viser til rovtenesta Atekst, som eg så rett ikkje kjem inn på. Vidare er di ordre om at eg skal på eit bibliotek av di du ikkje kan gjeve betre kjelder ikkje god. Det finst ikkje bibliotek med dei rette avisane overalt. Slik kjeldebruk gjer wikipedia elitistisk og gjer det vanskeleg for brukarar å sjå kva det visast til. Ein teknikk som har vore benytta oftare.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 77.18.36.87 (diskusjon · bidrag) 24. mar 2011 kl. 11:46 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)
Kildene er Altaposten, hvor Atekst er en av flere som gir tilgang til denne avisen. Har du ingen annen måte så å få tilgang til artiklene så kan du sikkert ringe redaksjonen og høre om de kan sende deg en kopi. — Jeblad 24. mar 2011 kl. 14:53 (CET)

Artikkelen som den er nå speiler EDLs grunnholdninger sånn som de framkommer på deres hjemmesider, og i leserinnlegg skrevet av sentrale EDL-aktivister med verv i organisasjonen. Påstander om at fornorskningen aldri fant sted og at det finnes en seksti år gammel samisk konspirasjon for å ta over nordområdene, har blitt båret til torgs av helt sentrale folk i organisasjonen - og aldri imøtegått av organisasjonens ledelse, til tross for at utspillene ble debatert lenge etter i media. Da er det et uproblematisk faktum at dette er EDLs politikk.Dette usignerte innlegget ble skrevet av 193.156.29.142 (diskusjon · bidrag) 24. mar 2011 kl. 12:01 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Såvidt jeg kan forstå er artikkelen i det alt vesentlige kildebelagt, men kanskje ikke helt velbalansert mhp hva de offisielt mener om de enkelte sakene. — Jeblad 24. mar 2011 kl. 14:56 (CET)

Samene snakker et eget spraak, samisk, de kan jeg lett identifisere, det er nesten som aa lytte til noen fra finland, naar de snakker norsk, dessuten har de en egen sang. Jodling, og er dermed for meg en klar identifiserbar ur befolkning, nesten som australias urbefolkning. Desverre saa er samene, lappene etter det jeg har sett og opplevd utsatt for diskriminering. hvem som historisk var foerst i Norge betyr ikke noe, samer, inuit, eskimoer, native australian, er en helt klar etnisk identifiserbar minoritetsgruppe, Artikkelen sier at samene ikke er et ur folk, de er iallfall en etnisk minoritetsgruppe, for eksempel som sigoeynere. 92.72.202.99 2. aug 2011 kl. 02:13 (CEST)

Har forkortet og ryddet[rediger kilde]

Jeg har på oppfordring sett på denne artikkelen, og forsøkt å rydde i den. Målet har vært å både fjerne avsnitt med «rare ting de har sagt» og «hva andre mener om dem». Jeg har sikkert ikke funnet noen perfekt løsning, men håper at noen synes det ble et lite hakk bedre. Mvh M O Haugen (diskusjon) 3. jan. 2014 kl. 13:24 (CET)[svar]

Mer fakta[rediger kilde]

Jeg synes det burde vær mer fakta om som for eksempel, hvor mange som støtter EDL, hvilken type politikk det er, er det høyreorientert, venstreorientert, og kanskje litt mindre om hva de mener er galt (synes også at det er skrevet på en rar måte) Og om det er en organisasjon som bare demonstrerer, om de faktisk gjør noe arbeid osv osv... --85.113.181.57 14. jan. 2014 kl. 23:03 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Organisasjonen for etnisk og demokratisk likeverd. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 22. jan. 2021 kl. 21:25 (CET)[svar]