Den ukrainsk-ortodokse kirke i USA

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den ukrainsk-ortodokse kirke i USA
HovedgrenDen ortodokse kirke i Konstantinopel
Grunnlagt1915
LederMetropolitan Anthony Scharba
LivssynOrtodoks
GeografiUSA
LandUSA
HovedkontorBound Brook
MedlemskapNational Council of Churches
Federal Council of Churches (–1950)
Nettsteduocofusa.org (en)

Den ukrainsk-ortodokse kirke i USA (UOK-USA) er en autonom ortodoks kirke i USA, som er under den økumeniske patriarkens overhøyhet. Kirka består av tre eparkier (bispedømmer) og omfatter en stor del av den ukrainske diasporaen i USA. Kirkas leder er metropolitt Antony Scharba med sete i South Bound Brook (New Jersey).

Den forrige metropolitten Constantine Buggan, som døde i 2012, var også biskop av «Det sentrale bispedømmet» med sete i Parma (Ohio). Dette bispedømmet er for tiden vakant. De to andre bispedømmene er «Det østlige bispedømmet» (med sete i New York) og «Det vestlige bispedømmet» (Chicago). Totalt omfatter kirka 82 menigheter og to klostre i 24 amerikanske stater, hovedsakelig i det østlige USA.

I tillegg fins det en rekke menigheter i USA som kaller seg ukrainsk-ortodokse, men som ikke er i kommunion med de andre ortodokse kirkene. Disse fraksjonene har enten på ulike tidspunkt brutt med UOK-USA eller har aldri vært en del av denne. Blant annet har den ukrainsk-ortodokse kirke (Kyiv-patriarkatet) et vikariat i USA; den ukrainske autokefale ortodokse kirke har en autonom delkirke ved navnet den ukrainske autokefale ortodokse kirke av Nord- og Sør-Amerika og diasporaen, som ledes av en erkebiskop av New York og hele Amerika; og den kanoniske ukrainske autokefale ortodokse kirke har en biskop av Columbus og Ohio.

Historie[rediger | rediger kilde]

Dagens kirke er en sammenslåing av to kirker med noe ulik opphav:

  • Den ukrainsk-ortodokse kirke i USA (UOK-USA, The Ukrainian Orthodox Church of the USA) ble grunnlagt i 1924 av emigrerte biskoper av den ukrainske autokefale ortodokse kirke. Den ble anerkjent av den økumeniske patriark Bartholomeos I i 1995. Dermed er denne kirka i kommunion med de andre ortodokse kirkene, mens dens opprinnelige moderkirke i Ukraina ikke er det.
  • Den ukrainsk-ortodokse kirke i Amerika (UOK-A, The Ukrainian Orthodox Church in America) ble grunnlagt i 1929 av amerikanske prester som hadde brutt med den ukrainsk-katolske kirke. I protest mot noen katolske biskopers forsøk på å «latinisere» den ukrainsk-katolske kirke, tok disse prestene kontakt med den ortodokse kirke. Den økumeniske patriark Benjamin I tok den ukrainsk-ortodokse kirke i Amerika under sin overhøyhet i 1937.

Et første foreningsforsøk i 1950 mislykket, men resulterte i at mange menigheter vekslet fra UOK-A til UOK-USA. Etter at begge kirkene hadde oppnådd anerkjennelse av den økumeniske patriark i 1995, kunne kirkene slås sammen året etter.

Overhoder (primaser)[rediger | rediger kilde]

Den ukrainsk-katolske kirke i Amerika[rediger | rediger kilde]

Den ukrainsk-katolske kirke av USA[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]