Centre International de Recherches sur l’Anarchisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Centre International de Recherches sur l’Anarchisme (norsk: Internasjonalt senter for anarkismeforsking; forkortet CIRA) er et bibliotek og forskningssenter for anarkismen.

Historie[rediger | rediger kilde]

CIRA ble grunnlagt i 1957 av den italienske anarkisten og militærnekteren Pietro Ferrua. Fra 1964 befant senteret seg i Lausanne og ble drevet av Marie-Christine Mikhaïlo og hennes datter. I 1975 ble CIRA flyttet til Genève, hvor det ble frem til 1989, da det ble flyttet tilbake til Lausanne. Foredrag og utstillinger er også blant aktivitene som finner sted i senteret. Biblioteket var også representert ved den anarkistiske bokmessen i 2010 i Biel/Bienne. Siden 1959 har Bulletin des CIRA blitt publisert i fransk sprogdrakt; denne inneholder lister over nye tillegg og kildetekster.

Innhold[rediger | rediger kilde]

CIRA har som mål å samle og oppbevare samtlige gjenstander som viser tilknytning til anarkistbevegelsen. Per 2010 finnes det i biblioteket om lag 20 000 bøker på 20 ulike sprog, 4 000 tidsskrifter (de eldste fra 1848), lyd- og videoopptak samt flere plakater og fotografier med anarkistiske motiv. Arkivets katalog er tilgjengelig på nettet. CIRA har ingen midler for å innskaffe nye bøker, men holdes tvertimot gående ene og alene av donasjoner.

Liknende prosjekter[rediger | rediger kilde]

Ved siden av CIRA i Lausanne finnes det også i Marseille og Japan liknende arkiver. Prosjekter av samme sort er f.eks. Archive von unten, Bibliothek der Freien (Berlin), Bibliothek von unten (Wien) og Archiv für Alternativkultur (Berlin).

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]