HGV

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Boost-glide»)
Faser av HGV-missil mot målet.

Boost-glider eller Hypergliding vehicle (HGV) er en klasse av romfartøy med spesiell styring i verdensrommet og retur til atmosfæren som forlenger rekkevidden ved bruk av aerodynamisk løft i den høyere atmosfære. I de fleste eksempler kan boost-glider doble rekkevidden i forhold til en ren ballistisk bane. I andre tilfeller, kan en rekke hopp og kursforandringer gjøre det vanskelig for eventuelle mottiltak som anti-missil-missiler eller rakettskjold å forutse fluktbanen.

Konseptet ble først alvorlig studert som en måte å utvide rekkevidden av ballistiske missiler på, men har ikke blitt brukt operativt i slike forsøk. De underliggende aerodynamiske begrepene har heller blitt brukt til å produsere manøvrerbare fartøy for retur til atmosfæren - MARV.

Før år 2017, var det bare X-20 Dyna Soar-prosjektet som har kommet i gang med å faktisk konstruere et bemannet boost-gliderfartøy. Denne illustrasjonen viser Dyna Soar i møte med atmosfæren.
Kosmoplanet BURAN
Rakettflyet X-15 — første rakettflyet i historisk tid.
Skylon-prosjektet

Supersonisk glidefly er et spesielt fly konstruert til å fly i atmosfæren under 90 km høyde, og i fart over 5 Mach med den hensikt å manøvrere ved aerodynamiske krefter.[1][2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Нестеренко Г. Н. Космическая авиация. М.: ВИ, 1969. — 60 с.
  2. ^ Шкадов Л. М. и др. Механика оптимального пространственного движения летательных аппаратов в атмосфере. — М.: «Машиностроение», 1972. — 244 с.
  3. ^ http://www.abcnyheter.no/nyheter/2012/04/27/150477/fra-oslo-til-new-york-pa-et-kvarter http://freebeacon.com/national-security/russia-tests-hypersonic-glide-vehicle/ https://article.wn.com/view/2010/10/21/Her_er_framtidas_soldattransport/ https://www.nrk.no/viten/fra-usa-til-oslo-pa-15-minutter-1.8098572 http://www.washingtontimes.com/news/2014/mar/19/inside-the-ring-pentagon-goes-hypersonic-with-long/

Se også[rediger | rediger kilde]

Bibliografi[rediger | rediger kilde]