Hopp til innhold

Bankboks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bankboks er et mindre, individuelt låsbart oppbevaringsrom, vanligvis inne i et større pengeskap eller bankhvelv. Bankbokser finnes i banker, postkontor og andre institusjoner og brukes til oppbevaring av verdigjenstander som edelstener, -metaller, pengesedler/valuta, andre verdigjenstander og/eller dokumenter som ihendehaverobligasjoner, skjøter, testamenter og fødselsattester. Også samlinger med høy verdi som f.eks. frimerker og mynter er ofte plassert i bankbokser. I de senere årene er bankbokser også brukt til datalagring, blant annet av leger, tannleger og apotek for å oppfylle krav til personvern og informasjonssikkerhet.

Bankbokser beskytter objektene fra tyveri, brann, oversvømmelse, naturkatastrofer, forfalskning og andre risikoer.

Hotell og cruiseskip kan tilby bankbokser eller mindre pengeskap til sine gjester til bruk under oppholdet. Boksene kan være plassert i resepsjonen eller i gjesterommet.

Den som leier boksen betaler en avgift for å disponere den, og den kan bare åpnes med rett nøkkel, signatur og/eller kode. Ofte har boksen to låser, en som opereres med bankens hovednøkkel mens leieren har nøkkel nr 2. Enkelte banker bruker i tillegg biometriteknologi for å høyne sikkerheten.

En bankboks regnes som privat eiendom; verken utleieren av boksen eller andre har rett til å vite hva som oppbevares der og har ikke lov til å bryte opp boksen uten leiers samtykke. En gammel myte hevder at det i årenes løp har blitt oppbevart mye i bankbokser som ikke tåler dagens lys, for eksempel svarte penger, tyvegods, narkotika, ulovlige våpen, «stjålne» gjenstander det har blitt utbetalt forsikringerstatning for og liknende. Benny Bankboks-saken bekreftet langt på vei denne myten, da mange av leietakerne av oppbrutte bankbokser ikke kunne eller ville oppgi hva som hadde vært i dem (og kunne da heller ikke kreve erstatning).

En rekke norske banker har eller er i ferd med å avvikle bankbokstjenesten fordi etterspørselen er sunket. I 2014 hadde DnB 130 000 bokser totalt, men kun 49 000 av disse var i bruk. Parallelt har etterspørselen etter private brannskap og safer økt.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Bankboksene forsvinner, besøkt 28. november 2014