CPAP-maskin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «BIPAP-maskin»)
Tegning av CPAP-maskin i bruk mot søvnapné
CPAP-maskin med maske mot søvnapné

Continuous Positive Airway Pressure-maskin (CPAP-maskin) er en maskin som brukes for å hjelpe pasienter med å puste. Maskinen brukes ved respirasjonssvikt for eksempel ved lungeødem eller obstruktive lungesykdommer, hvor pasienter ikke responderer på konvensjonell behandling, samt ved søvnapné.

Maskinen gir luft med overtrykk, og når man er tilkoblet maskinen blåser den luft med høyt trykk ned i luftveiene. Maskinen består av tre deler, selve maskinen som lager og kontrollerer trykket, en maske som settes over nesen eller både nese og munn, og en slange som sammenkobler disse.

CPAP ved søvnapné[rediger | rediger kilde]

Maskinen kan brukes når man sover for å hindre snorking og pustestans under søvn. Utstyret utlånes i Norge av helseforetakene, når det er konstatert søvnapné. Luften som blåses inn i nesen åpner de øvre luftveiene, og forhindrer at de klapper sammen mens man sover, og man hindrer dermed snorking og pustestans.

CPAP ved kronisk klasehodepine[rediger | rediger kilde]

Det er nylig igangsatt en større studie i regi av Nasjonal kompetansetjeneste for hodepine (NKH) ved St Olavs Hospital i Trondheim, for å se om CPAP kan ha effekt for pasienter som lider av kronisk klasehodepine. Studien er åpen for inkludering av personer med denne lidelsen fram til årsskiftet 2018/2019. Forsøkene vil pågå i seks måneder.[1]

Bi level positive airways pressure (Bipap)[rediger | rediger kilde]

Bipap er et apparat for behandling av pasienter med respirasjonssvikt, for eksempel ved KOLS.

Maskinen gir luft med overtrykk som en CPAP-maskin, men til forskjell fra denne gir bipap overtrykk i to nivåer, det vil si at den gir høyere trykk på innpust.

Bipap brukes ved akutt respirasjonssvikt, men også fast av kronikere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gøril Bruvik Gravdahl (2017) CPAP som potensiell ny behandling for klasehodepine - en randomisert kontrollert overkryssningsstudie. St. Olavs Hospital HF, Cristin-prosjekt-ID: 556323.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]