Asker Symfoniorkester

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Asker Symfoniorkester (ASYM) er det eneste symfoniorkesteret i Asker kommune og ble stiftet i 1972 med navnet «Asker Orkesterforening».[1] Navneskifte til «Asker Symfoniorkester» ble vedtatt i 1999. Orkesteret eksisterte også før 1940 (uvisst stiftelsesdato og -år), men ble formelt oppløst som følge av den andre verdenskrig selv om videre uoffisiell aktivitet skal ha fortsatt noe inn i krigsårene.[2]

Helt frem til 1998 hadde orkesteret Arne Hagen som fast dirigent. Etter dette har orkesteret basert seg på å bruke forskjellige profesjonelle dirigenter fra prosjekt til prosjekt. Orkesteret er besatt for det meste av amatørmusikere, men også med innslag av personer med bakgrunn fra musikkutdanning.

ASYM holder minst fire prosjekter årlig og én konsert for hvert prosjekt, men har hatt opptil ni prosjekter på et år (2005) der enkelte av dem bare har involvert deler av orkesteret. Repertoaret i løpet av et år baserer seg på et variert program fra den klassiske og romantiske periode, med størst vekt på symfonier og solistverk, der orkesterets varemerke har blitt å presentere unge talenter. I tillegg legges vekt på samarbeid med andre lokale aktører, blant annet Asker kulturskole og lokale kor. Asker kommune er en viktig økonomisk støttespiller for orkesteret.

En gang i året arrangeres felleskonsert mellom Symfoniorkestrene i Akershus (SIA). SIA ble opprettet i 1999 som et samarbeid mellom ASYM og Romerike Symfoniorkester (RSO) og med økonomisk støtte fra Akershus fylkeskommune. I dag er dette et samarbeid mellom ASYM, RSO, Bærum Symfoniorkester og Follo Kammerorkester. Målet var å få til et stort orkester én gang i året med et noe større repertoar enn det som hvert enkelt orkester kan spille til vanlig. I tillegg har det vært åpnet for andre interesserte enkeltmusikere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Asker Symfoniorkester». brreg.no. Besøkt 7. desember 2020. 
  2. ^ «Om Asker symfoniorkester». Asker Symfoniorkester. Besøkt 7. desember 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]