Etterbrenner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Afterburner»)
Demonstrasjon av etterbrenneren på Pratt & Whitney J58-motoren som ble brukt på Lockheed SR-71 Blackbird.

En etterbrenner er en tilleggskomponent som er montert på enkelte jetmotorer, primært på militære fly, for å skape en midlertidig ekstra skyvekraft. Etterbrennere brukes også i vedovner for å gjøre dem mer energieffektive og redusere luftforurensningene og faren for pipebrann. I naturen forekommer en lignende prosess i ildvirvler.

Etterbrennere i fly[rediger | rediger kilde]

Hensikten til etterbrenneren i en jetmotor er å skape en midlertidig ekstra skyvekraft. Det kan være i situasjoner som ved avgang eller i kamp. Dette fungerer ved at det blir tilført ekstra drivstoff i jetmotorens luftutstrømning fra turbinen. Dette drivstoffet antennes av de varme eksosgassene og tilfører betydelig ekstra skyvekraft i jetmotoren.

Rommet bak den siste utblåsningsturbinen vil fungere som en rakettmotor ved at det ekstra tilførte drivstoffet forbrenner og gir ekstra trykk, temperatur og høyere hastighet på utblåsningsgassen. Utblåsingsrøret for jetmotoren bør være en del lenger dersom etterbrenner skal brukes, og utformingen av utblåsningsrøret må ha en del fellestrekk med rakettmotorene.

Bruk av etterbrenner innebærer stort forbruk av drivstoff og mer støy. Det er derfor sjelden aktuelt unntatt ved avgang fra korte rullebaner slik som hangarskip, og under kamp.

Etterbrenner på et amerikansk jetfly

Etterbrennere i vedovner[rediger | rediger kilde]

I vedovner brukes etterbrennere for å øke virkningsgraden og redusere luftforurensningene og faren for pipebrann.[1][2] Disse kan også ettermonteres i eldre ovner.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]