9P

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra 9P (nettverksprotokoll))
Hopp til navigering Hopp til søk

Plan 9 Filesystem Protocol, 9P eller Styx er en nettverksprotokoll som er utviklet for det distribuerte operativsystemet Plan 9 fra Bell Laboratories som et middel til å binde sammen komponentene i Plan 9. Filer er nøkkelobjekter i Plan 9 og representerer vinduer, nettverksforbindelser, prosesser og nesten alt annet som er tilgjengelig i operativsystemet.

9P ble revidert for 4. utgave av Plan 9 under navnet 9P2000, som inneholdt ulike fundamentale forbedringer. Den siste versjon av operativsystemet Inferno bruker også 9P2000. Protokollen til Inferno ble opprinnelig kalt Styx, men har teknisk sett alltid vært en variant av 9P.

En tjenerimplementasjon for Unix, kalt u9fs, er inkludert i distribusjonen av Plan 9. En 9P OS X klientutvidelse av kjernen blir kalt Mac9P.[1] En klientdriver for Linux er en del av v9fs-prosjektet. 9P og dets derivater har også funnet anvendelse i innebygde systemer, slik som Styx på et Brick-prosjekt.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

informatikkstubbDenne informatikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.