Winnie Mae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wiley Posts "Winnie Mae"
Lockheed Vega 5b i Smithsonian

"Winnie Mae" var en speialbygget Lockheed Vega som ble fløyet av den berømte flyveren Wiley Post. Denne ble brukt på to flyvninger rundt jorden for å sette rekorder og en serie med spesielle substatossfæriske forskningsflyvninger. Flyet hadde fått navn etter datteren til flyets eier, F. C. Hall, som hadde hyret Post som pilot.

Med sin arbeidsgivers tillatelse, meldte Post flyet til National Air Races og tok den første rekorden, Los Angeles til Chicago på 9 timer, 9 minutter og 4 sekunder, den 27. august 1930.

Den 23. juni 1931 begynte Post på sin jordomflyvning. Han ønsket å bringe prestisje til USA ved å slå den tidligere rekorden på 21 dager, satt av det tyske luftskipet «Graf Zeppelin». Post var ikke opplært i navigasjon og valgte Harold Gatty som sin navigatør. Den tasmansk-fødte Gatty var sjefsinstruktør for Weems System of Navigation, og sett på av mange som den mest kapable flynavigatøren i landet på denne tiden. Gatty brukte verktøy og teknikk fra Weems System under flyvningen, inkludert sin avdriftsmåler som var en av hans egne konstruksjoner. Denne viste seg å være svært vellykket i en senere versjon. Gatty posisjonerte seg i kabinen, mens Post satt i en "bås" installert i kabintaket bak vingestakene, silk at Gatty kunne bruke sin sekstant mot stjernehimmelen for å ta sine observasjoner.

Den 15. juli 1933 forlot Post New York. Han fløy rundt jorden på 7 dager, 18 timer og 49 minutter, uten Gatty som navigatør. Post kunne ikke mer navigasjon i 1933 enn i 1931, så hans beslutning om å fly solo uten navigatør var meget risikofylt. Heldigvis fungerte både radiokompass og autopilot feilfritt, og han klarte å fullførte turen med minimale problemer.

Stratosfæreflyvninger med Winnie Mae[rediger | rediger kilde]

Post modifiserte Winnie Mae for langdistanseflyvninger i store høyder. Han innså behovet for å utvikle en metode som satte ham i stand til å fly der lufttrykket i kabinen hadde større atmosfærisk lufttrykk enn utenfor. På grunn av Winnie Maes konstruksjon, kunne den ikke bygges om med trykkabin, og Post spurte derfor B. F. Goodrich Company om å bistå med å utvikle en trykkdrakt. Post håpet på å kunne utstyre flyets motor med en kompressor og kaste understelle, i tillegg til å utstyre seg med denne trykkdrakten.

Den 15. mars 1935 fløy Post fra Burbank, California til Cleveland, Ohio. Det er en strekning på 3275 kilometer på 7 timer og 19 minutter. Til tider holdt Winnie Mae en hastighet på 548 km/t, noe som indikerte at han hadde hatt hjelp av jetstrømmen.

Wiley Post døde kort tid senere i et Lockheed Orion-Sirius hybrid-sjøfly nær Point Barrow, Alaska 15. august 1935. Hans ledsager, humoristen Will Rogers, omkom også i havariet.

Smithsonian Institution fikk overta Winnie Mae fra Wiley Posts kone i 1936.