William Wadden Turner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
William Wadden Turner
Født23. okt. 1810[1]Rediger på Wikidata
London[1]
Død29. nov. 1859[1]Rediger på Wikidata (49 år)
Washington D.C.[1]
BeskjeftigelseLingvist, bibliotekar, filolog Rediger på Wikidata
Utdannet vedYale University[2]
ArbeidsstedUnion Theological Seminary[1]
United States Patent and Trademark Office[1]
Smithsonian Institution[1]

William Wadden Turner (født 23. oktober 1810 i London i Storbritannia, død 29. november 1859 i Washington, D.C. i USA) var en av 1800-tallets mer fremstående språkforskere.

Turner, som egentlig var boktrykker, var autodidakt lingvist og filolog og lærte seg en mengde språk på sin fritid. I 30-årsalderen behersket han fransk, latin, tysk, hebraisk og arabisk flytende i skrift. Mens han studerte det sistnevnte språket kom han i kontakt med en akademiker, professor Isaac Nordheimer og utgav i 1838 i samarbeid med ham A Critical Grammar of the Hebrew Language samt ytterligere et par bøker om hebraisk. Gjennom Nordheimer ble Turner trukket inn i den akademiskw verden og ble i 1842 utsett til professor i orientalsk litteratur i New York.

Etter et kort mellomspill da Turner lærte seg sanskrit og et antall andre med det beslektede indiske språk samt de største sørøstasiatiske språk, ble hans interesse vendt mot de nordamerikanske urbefolkningenes språk. Ettersom det ikke tok ham særlig mange uker å lære seg et nytt språk, la han også inn det afrikanske yorubaspråket i sitt digre program og gav ut en kombinert yoruba-grammatikk og ordbok. William Wadden Turners arbeide med indianerspråkene resulterte hovedsakelig i en rekke manuskripter som han aldri rakk å fullbyrde før sin død. men hans manuskripter og notater er blitt flittig utnyttet av senere språkforskere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f g Appletons' Cyclopædia of American Biography[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ www.si.edu[Hentet fra Wikidata]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wilson, J. G.; Fiske, J., eds. (1891). Appletons' Cyclopædia of American Biography. New York: D. Appleton.