Wikipedia:Underprosjekter/ABM-utvikling/Presentasjoner av kunstnere i Wikipedia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra
John Erling Blad
Til
BONO, KIK, ABM-utvikling
Presentasjoner av kunstnere i Wikipedia

Jeg er en av administratorene på Norsk (bokmål) Wikipedia (http://no.wikipedia.org/wiki/Bruker:Jeblad) Eposten går til BONO og KIK da disse er ansett som sentrale aktører når det gjelder kunst i Norge. Det kan godt være at flere organisasjoner burde være rådspurt.

I det siste har vi fått et stadig tilbakevendende problem med presentasjon av nyere kunstnere og kunsverk på Wikipedia. For en stor del så har vi gått rundt problemet ved å metodisk slette alt slikt matriale men dette er en praksis som jeg finner uheldig og som nok er uheldig sett fra disse kunstnernes side også.

Problemet dukker opp på flere fronter, nå sist ved at en nederlandsk turist gjorde noen bilder fra Vigelandsparken, og da det ikke er lenge nok siden Vigeland døde så står de aktuelle bildene i fare for å bli slettet på vår medieserver "Commons" (http://commons.wikimedia.org/wiki/Template:Deletion_requests#Image:Vigeland_stampvoetend_jochie.jpg)

En annen kunstner hvor det er problemer med å presentere kunst er Sol Kjøk (http://no.wikipedia.org/wiki/Sol_Kj%C3%B8k) Det finnes en serie andre kunstnere.

Det er flere grunner til at jeg finner dagens situasjon med sletting av bilder av kunst og kunstnere problematisk. Dels er Wikipedia i ferd med å bli et sentralt oppslagsverk om kunst og historie, noe som gjør at en nyere kunstner uten oppføring forsvinner i massen for alle andre enn de spesielt intresserete. Dels gir det en veldig kraftig overvekt av kunst og kunstnere fra land med lovverk som tillater en noe friere omtale av slikt, det vil si land uten copyrightlovgivning og/eller med fair use.

Sagt på en veldig enkel måte, Wikipedia er langt viktigere for å nå ut til et internasjonalt publikum enn telefonkatalogen. Norsk Wikipedia på bokmål og nynorsk, og Samisk Wikipedia, er for en stor del primære informasjonskilder om norske kunstnere når disse omtales på andre språk i Wikipedia. Samtidig er Wikipedia for en stor del kilde for andre nyhetskanaler. Se blant annet den tildels omfattende lenkingen til Wikipedia fra dagbladet og Aftenposten.

Med dagens lovverk er det vanskelig å finne en løsning som fungerer i alle situasjoner. Det jeg kunne ønske meg er at vi kunne få en liste over kunstnere som mener at omtale av dem er positivt og at de angir hvor vi kan finne bildematriale som er fritt. I denne sammenhengen betyr fritt en digital kopi av matriale som gjøres tilgjengelig under Gnu Free Documentation License eller Creative Commons, eventuelt den noe mer komplekse Creativ Commons by Attribution Share Alike (cc-by-sa). Den siste er brukt av mange fotografer på Wikipedia da den sikrer at kilde og artist skal oppgis, selv om verket skulle bli endret. Om nødvendig kan vi angi informasjon om at kun ett eller noen få spesifikke bilder er anse som frie. Likevel må disse være frie i en virkelig betyding, kun frie for bruk av Wikipedia holder ikke i denne sammenhengen.

Vi kan per i dag dekke oss bak sitatretten men feltet er ullent og det ville være en stor fordel å ha mer ryddige forhold. Hvis vi bruker sitatretten så vil vi også begrense oss til Norsk Wikipedia, på samme måte som Engelsk Wikipedia bruker fair use. Dette er ugunstig da de aktuelle kunstnerne ikke vil nå ut til et internasjonalt publikum på denne måten.

Hvis det brukes cc-by-sa og kildeangivelsen på commons peker til en side med kvalitetssikret informasjon om kunstverket så vil dette kunne fungere som en inngangsportal til resten av kunstnerens arbeider. I forbindelse med Sol Kjøk kunne en tenke seg å bruke sidene hos Kunstnernes Informasjonskontor (http://www.kik.no/verk.jsp?id=T7098308) Hva disse sidene inneholder er for oss uvedkommende, de skal kun ha en utvetydig gjengivelse av samme verket som ligger på commons.

På samme måte kunne jeg tenke meg at det ble oppgitt en lenke til et sted der vi kunne finne mer biografisk informasjon om kunstneren. Dette er viktig da det gir oss en mulighet til å verifisere personinformasjon og ikke minst så gir det oss en mulighet til å sjekke om matrialet er om en kunstner av betydning og ikke ren «vanity». Vi har en del problemer med matriale som legges inn av mennesker som ønsker å bli berømte. I denne sammenhengen kan en lenke til kulturnett (http://www.kulturnett.no/) Disse sidene må være av en slik art at de tydelig signaliserer «offisiell informasjon»

Som et eksempel så er informasjonen om Sol Kjøk sjekket mot hennes hjemmesider og mot kulturnett.no (http://www.kulturnett.no/personer/person.jsp?id=T11217662)

Informasjon på en slik side må kunne kvalitetssikres på noen måte. Det betyr at det må settes opp enten en side hvor BONO, KIK eller andre gjør en listing av kunstnere og kunstverk, eller så må det settes opp en side hos oss hvor en tilsvarende liste lages. I det siste tilfellet har vi begrensede muligheter til å kvalitetssikre oppføringene da vi ikke har førstehåndskjennskap til kunstnerne, i våre termer vil det si at vi må gjøre «original research» for å verifisere at vi faktisk har anledning til å bruke matrialet. Kun i begrenset utstrekning gjør vi slikt. For eksempel er dette gjort for dyplenking (http://no.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Underprosjekter/Dyplenking)

Hvis dette synes intressant for dere så vil vi i Wikipedia gjerne ta et møte om hvordan vi kan få et samarbeid på beina slik at vi kan unngå den vedvarende slettingen av matriale som omhandler norsk kunst og kunstnere!

John Erling Blad