Wikipedia:Sandkasse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Sandkasse

Denne siden er en sandkasse – et sted du kan eksperimentere (og leke) med redigering før du redigerer ordentlige artikler. I sandkassa er det fritt frem for alle å redigere. Det er også lov å tømme sandkassa og slette det andre har lagt inn, så ikke legg inn noe her du ikke vil miste. På Wikipedia:Hjelp kan du lære mer om redigering.

Hvis du vil eksperimentere med maler, finnes det en egen eksperimentmal kalt Mal:Bøtte og spade for dette bruk. For å plassere malen i sandkassa skriver du {{Bøtte og spade}}.

Skottland inn i 2000-tallet[rediger | rediger kilde]

Alexander Elliot Anderson Salmond, den skotske førsteminister.

Det føydale systemet hadde overvintret i skotsk lov om eierskap av jord slik at en landeier hadde fortsatt forpliktelser til en føydal overherre, inkludert betaling av lenplikt. I 1974 kom prosessen for fjerne lenplikten i gang, skjønt den trakk ut og det var først da det skotske parlamentet ga saken oppmerksomhet at en rekke lover ble vedtatt, den første i 2000, som førte opphevelsen av det foreldede systemet ble nedlagt i 2004.[1]

I 2007 vant det skotske nasjonalparti (SNP) det skotske parlamentsvalget og dannet en mindretallsregjering. Den nye førsteministeren, Alex Salmond, fremmet i 2010 et lovforslag som kunne ha gjort det mulig for det skotske folk å gjennomføre en folkeavstemning om uavhengighet i 2011. SNP greide ikke å skaffe lovhjemmel for en slik folkeavstemning ettersom partiet var i mindretall, og fordi de tre største opposisjonspartiene nedstemte lovforslaget.

Ved valget til den skotske nasjonalforsamlingen den 5. mai 2011, fikk nasjonalistene flertall og dannet en flertallsregjering med Alex Salmond som førsteminister. Den 15. oktober 2012 inngikk han en avtale («The Edinburgh Agreement») med Storbritannias premierminister David Cameron i Edinburgh for å sikre britisk godkjennelse av en folkeavstemning.[2] Folkeavstemningen om skotsk uavhengighet ble avholdt 18. september 2014.[3] Et flertall på 55,3% av velgerne stemte nei til løsrivelse. Nei-siden vant 28 av 32 valgkretser. Valgdeltagelsen var på 84,59%. Så det blir nok ingen løsrivelse. Og det forblir kjøring på venstre side av veien. De som er misfornøyd med dette får heller kjøre bil på det europeiske fastland.

Unionistpartiene har svart med å kreve etablering av en kommisjon for undersøke spørsmålet om løsrivelse videre,[4] en posisjon som har støtte fra den britiske statsministeren.[5]

Enn så lenge får skottene håpe hå at julenissen nå har barmhjertighet med skottene og gir dem julegodter, når de sammen med rottene står rundt omkring nissen når han spiser sin julegrøt så god og søt.

  1. ^ Steven, Andrew J. M.: Revolution in Scottish Land Law, EJCL, Vol. 8.3, Oktober 2004
  2. ^ «Scottish independence: Cameron and Salmond strike referendum deal», BBC 15. oktober 2012, besøkt 5. august 2013
  3. ^ «Scotland to hold independence poll in 2014 – Salmond». BBC. 10. januar 2012. Besøkt 5. august 2013. 
  4. ^ BBC News: «MSPs back devolution review body», 6. desember 2007
  5. ^ BBC News: «PM backs Scottish powers review», 17. desember 2008