Wikipedia:Bli med du også!

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Du kan være med å forbedre Wikipedia! Wikipedia blir redigert av vanlige mennesker, og du kan også delta. Vi som bidrar har alltid plass til flere som kan forbedre våre nåværende artikler og skrive nye.

For at bidragene dine skal komme til nytte, bør du kjenne til de mest grunnleggende retningslinjene våre, som du finner i stilmanualen og på prosjektportalen.

Hvorfor bidra til Wikipedia?[rediger kilde]

Sidevisninger av leksikon i Norge. Wikipedia er Norges mest besøkte nettleksikon.
  • Fordi det du skriver blir mye lest! Artikkelen om første verdenskrig har for eksempel over én million visninger.
  • Fordi det er givende, og du lærer mye selv – det å skrive på Wikipedia bidrar til å lese på en annen måte.

Hvordan bidra til Wikipedia?[rediger kilde]

Trykk fanen Rediger (øverst på hver side), og så kan du skrive. Du trenger ikke ha en brukerkonto, eller logge deg inn, men av flere grunner er det gunstig. Om du trykker fanen Rediger kilde får du teksten, med våre interne koder, det er noe mer krevende, men gir større kontroll over resultatet. For en kort innføring i redigering, se introduksjon til Wikipedia.

Hva kan du skrive om?[rediger kilde]

Mye, hvis du interesserer deg for håndverk, kosmologi, sportsfiske, TV-serier, all verdens flagg eller hunderaser, kan du skrive om det – det er ingen begrensninger på hvilke temaer man kan skrive om. Det sentrale kravet er at emnet skal ha en viss generell interesse, det må være såkalt leksikalsk relevant.

Artikler om alle hus i Hammerfest er for eksempel ikke relevant for et generelt leksikon som Wikipedia, men du kan gjerne skrive om rådhuset, kirker og tilsvarende offentlige bygninger. Skriv heller ikke om deg selv, familien din eller arbeidsgiveren din, men gjerne om kjente mennesker, steder og virksomheter.

Krav til bidragene dine[rediger kilde]

Lars Roede er pensjonert arkitekt, tidligere leder for Oslo bymuseum, og mangeårig bidragsyter til Wikipedia, han har blant annet skrevet om binders.
Artikkelen om Ebba Astrup er skrevet av pensjonert arkitekt og universitetsbibliotekar Kjersti Lie.

Wikipedia er et leksikon. Det stiller noen krav til bidragene dine:

  • Skriv på norsk. Dette er Wikipedia på norsk bokmål og riksmål. Wikipedia finnes også på nynorsk, nordsamisk og over 300 andre språk.
  • Lag en nøytral beskrivelse av emnet. Skriv det som er vitenskapelig anerkjent. Ikke skriv det du selv mener eller har funnet ut av – altså ingen original forskning.
  • Finn innholdet til artikkelen i troverdige og uavhengige kilder. Det kan være bøker, faglige tidsskrifter, anerkjente nyhetsmedier, databaser og annet. Du kan både bruke nettbaserte og trykte medier. Personlige hjemmesider og meninger, blogger og materiale med ukjent opprinnelse bør unngås.
  • Ikke kopier direkte fra kildene dine, respekter opphavsretten. Du må ikke skrive av andres tekster, heller ikke hvis du endrer noen av ordene eller bytter om på setninger eller lignende. Bruk innholdet, men formuler alltid teksten med dine egne ord.
  • Skriv alltid i artikkelen hvilke kilder du har brukt. Helst ved hver eneste viktige påstand. Opplysninger i Wikipedia skal i prinsippet alltid kunne etterprøves ved at leserne finner kildene og kontrollerer at de inneholder de nevnte opplysninger.
  • Hvis det er en god artikkel om et bestemt emne på Wikipedia på et annet språk, for eksempel engelsk (såkalte featured articles) eller tysk, må du gjerne oversette og bruke den hvis du skriver hvilken artikel som teksten kommer fra. Det er fordi alle som bidrar til Wikipedia har tillatt at deres bidrag kan gjenbrukes av andre til ethvert formål, men med kildeangivelse. Bidragene dine vil også kunne brukes av andre på samme måte.

Ikke vær redd for å gjøre noe feil! Det er umulig å ødelegge noe på Wikipedia, alt kan fikses. Men vær positiv overfor kritikk og forsøk å korrigere det som har blitt feil.

Hvilke arbeidsoppgaver er det?[rediger kilde]

Du bestemmer selv hva og hvor mye du vil gjøre for Wikipedia. Du kan for eksempel bidra med følgende (oppgavene er forsøkt listet i økende vanskelighetsgrad):

  • Du kan rette språklige feil og dårlige formuleringer i artikler (se kategori for språkvask). Du kan rette artikler som andre har oppdaget har problemer av forskjellig art, for eksempel manglende nøytralitet, kildeangivelse, foreldet innhold eller annet (se ulike kategorier for vedlikehold).
  • Du kan utvide og forbedre gamle artikler (se blant annet anbefalte og utmerkede artikler som trenger vedlikehold)
  • Du kan gå gjennom nye bidrag for å se om de overholder reglene våre (se menyvalget Siste endringer i meny til venstre denne lenken).
  • Du kan skrive nye artikler.
  • Du kan bidra teknisk med utvikling av såkalte maler og moduler for å sikre at det hele virker så godt som mulig. For eksempel med bruk av infobokser, geografiske kart, automatisk henting av opplysninger fra søsterprosjektet Wikidata og mye annet.
  • Du kan være med å forbedre dokumentasjonen og veiledningene våre for andre bidragsytere.

Hvis du får problemer[rediger kilde]

  • Du kan prøve hjelpesidene våre.
  • Du kan legge inn et melding på nybegynnerforumet.
  • Du kan delta på starthjelp den første onsdagen i måneden (digitalt treff).
  • Du kan få en fadder ved å gå til hjemmesiden din. Fadderne kan hjelpe til med å finne ut av det meste.
  • Du kan delta på et wikitreff og møte og få hjelp fra andre bidragsytere.

God fornøyelse. Vi håper at du også vil hjelpe Wikipedia med å bli bedre i å spre fri kunnskap til flest mulig mennesker!