White Heat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
White Heat
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde114 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRaoul Walsh
ProdusentLouis F. Edelman
ManusforfatterIvan Goff
Ben Roberts
Basert på«White Heat» 
av Virginia Kellogg
MusikkMax Steiner
SjeffotografSidney Hickox
KlippOwen Marks
Foran kamera
MedvirkendeJames Cagney
Virginia Mayo
Edmond O'Brien
Margaret Wycherly
Steve Cochran
Annen informasjon
Budsjett1 million dollar
Totalomsetning1,9 millioner dollar[1]
DistributørWarner Bros.
Premiere
  • 2. september 1949 (1949-09-02) (NY)
Eksterne lenker

White Heat er en amerikansk gangsterfilm fra 1949, regissert av Raoul Walsh. James Cagney, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Margaret Wycherly og Steve Cochran spiller hovedrollene. Manuset ble skrevet av Ivan Goff og Ben Roberts, og filmen er basert på en historie skrevet av Virginia Kellogg.

Kellogg ble nominert til en Oscar for historien som filmen er basert på. White Heat ble innlemmet i National Film Registry i 2003, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress.[2] Det amerikanske filminstituttet kåret rollefiguren Cody Jarrett til filmhistoriens 26. beste skurkeskikkelse.[3] Replikken «Made it, Ma! Top of the World!» er også med på filminstituttets sitatliste, og filmen ligger på fjerdeplass over de beste gangsterfilmene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Cody Jarrett (James Cagney) er den sadistiske lederen for en beryktet gangstergjeng. Han er likevel svært avhengig av sin mor, og hun er den eneste personen Cody stoler på. Cody deltar i et brutalt togran, men blir nødt til å erkjenne skyld i en annen straffesak for å få et falskt alibi. Han blir dømt til tre år i fengsel. En av hans gangsterkolleger, Big Ed (Steve Cochran), prøver å ta over ledelsen av gangstergjengen mens Cody sitter i fengsel. Big Ed prøver seg også på Codys hustru Verna (Virginia Mayo). Cody bestemmer seg for å flykte fra fengselet for å ta saken i egne hender.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Top-Grossers of 1949». Variety. 4. januar 1950. Besøkt 7. april 2018. 
  2. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 7. april 2018. 
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 7. april 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]