Vrakeka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Vrakeka
Foto Boatbuilder

Vrakeka er den nest største av båttypene i sørlige Sverige med bakgrunn i den allsidige blekingsekan med en lengde som varieres mellom 20 og 30 fot, de største med to master. Denne klinkbygde båttypen er forsvunnet, men det er foretatt oppmålinger for ettertiden.

Båttypen[rediger | rediger kilde]

Som en større variant av blekingsekan ble denne benyttet ved fiskeri langt til sjøs, hovedsakelig til drivgarnsfiske etter sild og torsk. Blekingeboernes fiske foregikk langs den sørsvenske kysten fra Øresund til Öland, men mest i området mellom Bornholm og Hanöbukten. Navnet på denne båttypen kom av at fiskebåten driver sammen med garnene gjennom natten, derav begrepet «drive som ett vrak» eller «vrake» som det het før.

Lengden på en vrakeka kunne være på mellom 20 og 30 fot, i god vind var den en god seilbåt som kunne ha en fart på åtte knop og var tross størrelsen lett å ro med en besetning på fire til seks mann. Den er en slank, åpen båt med samme konstruksjon som den bornholmske egen og blekingsekan med tynn og høy forstevn, utfallende sider over vannet, et vakkert spring langs relingen og kort kjøl samt et stort ror på det brede og dype akterspeilet. Som de andre variantene av blekingsekan er akterstevnen sterkt fallende ned mot kjølen.

I begynnelsen hadde den en enslig mast med et stort asymmetriske råseil, men dette ble skiftet ut med ny rigging på en stormast og en mesanmast med spriseil i løpet av 1800-tallet. Det har vært større vrakekere med tre master, stormasten med råseil, for- og aktermast med spriseil.

Vrakeka i dag[rediger | rediger kilde]

Ingen vrakeka bygget i eldre tid har blitt bevart, men oppmålingene av flere båter er bevart for rekonstruksjon i nyere tid som ved Blekinge läns museum i Karlskrona og «vrakekan» bygget og sjøsatt i 1985 basert på en modell i Kiviks museum fra 1918.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]