Värmlands museum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Värmlands museum
PlasseringKarlstad[1]
Etablert1929
Kart
Värmlands museum
59°23′07″N 13°30′03″Ø
AdresseSandgrundsudden, 651 08 Karlstad
Nettstedhttp://www.varmlandsmuseum.se/

Värmlands Museum er fylkesmuseum for Värmlands län med hovedmuseum i Karlstad og filialer i Säffle, Filipstad, Torsby, Forshaga og Grums. Museets historie kan føres tilbake til en donasjon til et framtidig stiftsmuseum i 1839. Kontinuerlig museumsvirksomhet tok til med oppførelsen av länsmuseet på Sandgrund i Karlstad i 1929. I 1998 ble et nytt, stort museumsbygg reist inntil det gamle.

Museet har til oppgave å dokumantere og spre kunnskap om Värmlands kunst, historie og kulturarv. Samlingene omfatter i dag ca. 40 000 gjenstander, 9 000 kunstverk og 1 million fotografier, samt et eget musikkarkiv. Museet utgir årboka Värmland förr och nu.

Hovedmuseet[rediger | rediger kilde]

Dagens kunstmuseum fungerte som museets hovedbygg fram til 1998. Anlegget er tegna av den svenske arkitekten Cyrillus Johansson, og ble oppført i åra 1926 til 1929. Bygningen er i pussa tegl og med tak tekka med kopperplater. Det svungne taket er tydelig ispirert av kinesisk tempelarkitektur. Taket løftes av fire ørner. Johansson tenkte seg at publikum skulle ankomme museet fra den sida som vender mot Klaraälven. Byggets fire fløyer omslutter et åpent gårdsrom, slik at en kan se tvers igjennom anlegget. Midt imot den inngangen som vender bort fra elva er det anlagt et 110 m langt vannspeil – inspirert av det indiske tempelet Taj Mahal. Massene fra dammen ble brukt til å heve byggegrunnen, som ligger lavt i forhold til elva, og dermed sikre anlegget mot flom.

Det nye museumsbygget er tegna av Carl Nyrén og ble åpna i 1998. Det kontrasterer Johanssons strenge, klassisistiske bygg med sine sju buede, panelte fasader i falurødt og sine store og varierte vindusfelt. En spesiell detalj er de opp-ned-vendte rundbuede vinduene.

Filialene[rediger | rediger kilde]

Borgviks Byggnadsvård utenfor Grums består av bevarte deler av det gamle Borgviks jernverk med herregård og Borgviks hembygdsgård. Gruvedrifta i Bergslagen er domumentert i det gamle anlegget i Långban utafor Filipstad.

Ved Forshaga nord for Karlstad ligger Dyvelstens flottningsmuseum. Her dokumenteres tømmerfløtninga i Klaraälven, som opphørte i 1991.

Den finske bosettinga i grensetraktene mot Norge har fått sitt museum og informasjonssenter i Torsby Finnkulturcentrum.

Von Eckstedtska gården i Västra Smedbyn utafor Säffle er et godt bevart gardsanlegg med hovedbygning i rokokko fra 1760-tallet. Her er det også en urtehage og en eplehage med gamle värmlandske eplesorter. Hovedbygningen er en enfløyet, panelt tømmerbygning i en etasje med skiferkledd valmtak. Huset har symmetrisk plasserte, storrutede vinduer, og over hvert vindu er plassert et lite, kvadratisk, smårutet vindu. Interiøret er godt bevart rokokko, såvel i møbler som tekstiler og veggdekorasjoner. På hver side av hovedbygningen står to kubiske, blokkhusliknende fløybygninger. Det ene har vært brukt som lysthus, mens det andre rommer gårdens dass. Von Eckstedska gården har vært i museets eie siden 1939.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]