Hopp til innhold

Bruker:Phidus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sommeren 2013 kom jeg i gang med å skrive litt om fysikk (og delvis matematikk) på den norske Wikipedia. Tidligere hadde jeg omtrent aldri vært innom denne - stort sett bare den engelske. Der finnes det mye nyttig stoff, ofte på høyt nivå og meget informativt. Men også mye som er heller dårlig fremstilt.

Så snart jeg begynt å snuse omkring på den norske Wikipedia, kom jeg raskt over fysikkrelaterte artikler som var upresise og slurvete og ofte så korte at de neppe kan være til mye nytte. Fysikk er et fantastisk tema og gir en utrolig innsikt i verden rundt oss - og spesielt når man benytter dens språk som er matematikk. Da dette faget har gitt meg selv så mange gleder, synes jeg også at jeg har et visst ansvar til å viderebringe litt av den innsikt som jeg har samlet opp gjennom årene slik at andre kan få et lite innblikk i denne verden.

Aktuelle prosjekt[rediger | rediger kilde]

Publiserte sider[rediger | rediger kilde]

Andre tema som har dukket opp[rediger | rediger kilde]

  • Greek theta: 𝛉 𝜽 𝝑 𝝷. Use CTRL + CMD + SPACE and search for theta in pop-up window

/subpage-1 Brachistochrone, Virkningsprinsipp, Vis Viva, d'Alemberts Prinsipp, partikkel-bølge-dualitet på fransk har mange flotte interferensanimasjoner. Link til underartikkel: formlike.

/subpage-2 Relativitet, Lag ny side Lorentz-transformasjonen som eksisterer på nynorsk som også har Pound-Rebka exp. og lang generell rel.teori. Ta med hyberbolisk parametrisering og rapiditet samt transformasjon av EM-felt. Også nevn Lorentz-gruppa med SO(1,3) og SL(2,C), Weyl-spinorer, Dirac-spinorer. Ta med Lambda_mu_nu-transformasjon av EM-felt for sammenligning med utledning i Relativitisk elektrodynamikk. Lag Lorentz-Fitzgerald-kontraksjon med lysklokkeutledning og K-kalkulus med utledning av lengdekontraksjon. Utvid tidsdilatasjon med gravitasjonseffekt og eksperiment med klokker med fly oh Mt. Rainier. Termodynamikk, Termodynamiske potensial, Legendre-transformasjonen.

/subpage-3 Kleins paradoks. Levi-Civita symbol in 3-D a la tysk, Bruk i vektoranalyse/Nabla-operator. Robert Millikan trenger utvidelse, oljedråpe eksperiment (bok Brehm & Mullin)

/subpage-4 Kvaternioner, Syklotron-bevegelse, Hylleraas og Rolf Wideröe biografi a la tysk Wikipedia. Også tale i Videnskapsakademiet i Oslo om Widerø som ligger i boken T. Bjerge, Atomfysikk i Oslo.

Se god artikkel på no:Kjell Johnsen om Rolf Widerø og Odd Dahl. Om disse to se CERN hist. Skriv mer om Niels Bohr og Atomfysikk. Fra Fysikkens Verden FFV no.3, 2013 inneholder artikkel om Sørensen og Bohr 8.april, 1940 hvor Bohr forklarer tid-energi usikkerhetsrelasjon. Også samme NFS nettside inneholder biografier om Ellen Gleditsch, Feynman, Randers og mange andre. Bølge-partikkel-dualitet See en:Matter wave. Tysk Bewegungsgleichung med kassepotensial in QM. English Wikipedia article on Photon has nice figure with electrons orbits in H-atom. Write about Aadne Ore, 60-years summaries by Eriksen og Broch in Bohr biography in my bookshelf in Oslo.

/subpage-5 Karakteristisk røntgenstråling, Franck-Hertz. Historien om far-sønn Bragg og deres lov i FFV no.2, 2013.

/subpage-6 Atomfysikk referanser og illustrasjoner. Finstruktur.