USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For den kjente sangen av gruppa Europe, se The Final Countdown (sang)
USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet
orig. The Final Countdown
Nasjonalitet USA USA
Språk Engelsk
Sjanger Sciencefiction
Regissør Don Taylor
Manus Thomas Hunter
Peter Powell
David Ambrose
Gerry Davis
Produsent Peter Douglas
Medvirkende Kirk Douglas
Martin Sheen
Katharine Ross
James Farentino
Ron O'Neal
Charles Durning
Musikk Alan Howarth
John Scott
Sjeffotograf Victor J. Kemper
Klipp Robert K. Lambert
Filmselskap United Artists
Utgitt Frankrike 9. juli 1980
USA 1. august 1980
Norge 21. oktober 1980
Lengde 103 min
Aldersgrense 12 år (1980)

USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet (originaltittel: The Final Countdown) er en amerikansk eventyr- og sciencefictionfilm fra 1980 med Kirk Douglas, Martin Sheen, James Farentino og Katharine Ross i hovedrollene. Regi er ved Don Taylor.

Handling[rediger | rediger kilde]

Året er 1980. Verdens største hangarskip, USS Nimitz, skal ut på rutineoppdrag til Pearl Harbour med Warren Lasky (Martin Sheen) som observatør. Plutselig begynner de å ta inn merkelig signaler på radaren som varsler om en uvanlig værformasjon. Noe stort er på veg mot dem og før de vet ord av det, fanges de inn i en slags magnetisk og elektrisk storm. Både skip og mannskap blir tvunget rett inn i et hull midt i den merkelige stormen. Etter stund avtar stormen og mannskapet kommer til seg selv igjen, bare for å finne ut at de er alene på havet. De sjekker om alt av det elektroniske fungerer men ingen svarer på deres radiosignaler. Det eneste de får inn er nyheter på radioen som er fra andre verdenskrig og da de oppdager japanske Zero-fly som er 40 år gamle, blir de mer og mer frustrerte. Offiserene om bord begynner å lure på om de er utsatt for en spøk og om de blir testet ut av de amerikanske myndighetene. Skipets kaptein, Yelland (Kirk Douglas), er svært skeptisk til det hele og antar at det hele dreie seg om et spill fra myndighetene. Observatøren Warren Lasky begynner imidlertid å leke med tanken på at dette kan dreie seg om en reise tilbake i tid og at de faktisk befinner seg i starten av den 2.verdenskrig, nærmere bestemt den 6. desember 1941. Kaptein Yelland (Kirk Douglas) sender ut noen jagere for å sjekke ut hva som er skjedd. De flyr over Pearl Harbour og tar bilder. Når bildene blir fremkalt er disse identiske til den flåten som lå rundt Pearl Harbour like før angrepet i 1941. Etter å ha fanget en japansk pilot, blir de mer og mer sikker på de virkelig befinner seg i 1941, like før angrepet på Pearl Harbour. Med den enorme forskjellen i teknologi og kunnskap begynner enkelte på skipet å ta til orde for å «endre historien».

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse av filmkritikerne da den kom [1][2] og har fått 50% på Rotten Tomatoes [3]. Filmen ble en moderat suksess og spilte inn drøyt $16 millioner på amerikanske kinoer [4].

USS Nimitz vant i 1982 en Golden Screen (Tyskland) og ble i 1981 nominert til to Saturn Award, blant annet for beste sciencefictionfilm [5].

Filmer med samme tema[rediger | rediger kilde]

Trivia[rediger | rediger kilde]

Hele filmen ble spilt inn på U.S.S Nimitz og mange av folkene på skipet var ekte seilere.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Nett-TV[rediger | rediger kilde]