Tonneau
Tonneau beskriver et hardt eller mykt dekke som brukes til å beskytte de ledig passasjerseter i en cabriolet eller roadster, eller lasteplanet i en pickup lastebil. Et fast tonneau har en hengsling eller sammenleggbar mekanisme mens myke tonneau rulles sammen.
Et tonneau kan brukes til å skjule eller dekke frakt. Når dekselet er trukket ut holder det gjenstander beskyttet mot sollys og gir ekstra sikkerhet ved å holde personlige gjenstander ute av syne.[1]
Opprinnelse
[rediger | rediger kilde]En tonneau er den åpne, bakre kupéen, avrundet som en tønne,[2] på en bil. Ordet er fransk og betyr «tønne». De fleste tonne var et ekstra element på kjøpet, men noen kunne fjernes som på Crestmobile eller to-delt (ramme og lokk) på tidlige MGB.
Tidlige tonneaus hadde normalt en bakovervendt hengslet dør, men enkle og doble sidedører ble snart introdusert. Den første amerikanske side-dørs tonneau var laget av Peerless og andre fabrikker fulgte snart etter. Dette førte til utviklingen av den moderne sedan/Saloon, med Cadillac som den første amerikansk produserte fire-dørs bil i 1910.
Bakre inngang i en tonneau
[rediger | rediger kilde]Når veien var gjørmete eller skitten kunne bilen rygges opp til fortauskanten så passasjerene kunne gå rett ut på fortauet.å
Konkurransebiler
[rediger | rediger kilde]Tidlig i åpne touring-type biler brukte tonneau til å dekke og beskytte de ledige baksetene. Så tidlig som på 1930-tallet brukte racerbiler på innsjøer som et ekstra konkurransefortrinn hvor de dekket åpne cockpiter i sine roadstere med flyttbart lerret eller skinn i de gapende cockpiter som ellers ville forstyrrere luftstrømmen og skape unødvendig drag. Tonneau-utstyrte biler gikk raskere med samme mengde kraft.
Sportsbiler
[rediger | rediger kilde]Tonneau dekker er tilgjengelige for åpne sportsbiler som Porsche Boxster, MGA, Triumf, og Austin-Healey. Disse dekker, som er lavet av skinn eller vinyl, dekket hele kupéen og har glidelås så førersetet kan bli avdekket, mens resten av interiøret forblir dekket. Tonneau kan brukes i stedet for harde eller myke konvertible topper.
Buffeting
[rediger | rediger kilde]Luftstrømmen over frontruten under fart skaper turbulens. Denne tilstanden kalles «buffeting» og kan være irriterende. En gardin reduserer buffeting ved alle hastigheter. En gardin er i stand til både å beholde varmen og skjerme sjåføren fra UV-stråling.[3]
Lastebilbruk og stiler
[rediger | rediger kilde]Tonneau brukes i nyttekjøretøyer og pickup lastebiler til å dekke lasteplanet og kommer i en rekke varianter.
Den mest vanlige er et rullbart, samnenleggbart tonneau laget av tøy eller vinyl, som bruker en ribbe-lignende struktur for å støtte stoffet og holde det stramt.
Et trykk-knapp baserte system brukes også, men har blitt mindre vanlig på grunn av lastebileiere som ikke ønsker å installere det på sine kjøretøy som vanligvis krever boring eller permanent liming. Rullbare tonneaus åpnes ved å rulle dekselet opp mot lastebilens førerhus.
En annen variant for lasteplanet er en uttrekkbar enhet som er montert på fronten eller på sidene av lasteplanet og rulles opp eller trekkes fra bakluken mot førerhuset. Uttrekkbar tonneau er vanligvis laget av vinyl, plast eller aluminium. Uttrekkbare tonneaus er sikrere enn myke tonneau dekker. De dekker siden og er som regel låsbare og er laget av et hardere stoff, men de tar mer tid på å installere og er utformet for halv-permanent installasjon.
Glassfiber, hardplast eller aluminium tonneau er også vanlig. Noen kan være malt til å matche lastebilen, de er solide og kan være låsbare. Disse er som regel tunge og krever fjærer som letter åpning og lukking. De opereres på samme måte som bilens panser, vanligvis kan de åpnes fra bakluken ellers bak på lasteplanet.
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ «Toyota Glossary». Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 24. januar 2011. «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 9. desember 2016.
- ^ Oxford English Dictionary, Oxford University, 2011
- ^ «Street Rodder by Chris Shelton, March 2007». Arkivert fra originalen 16. juli 2011. Besøkt 24. januar 2011.