Tolpuddlemartyrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Martyrmuseet i Tolpuddle

Tolpuddlemartyrene var en gruppe britiske arbeidere som i det 19. århundre grunnla en fagforening, og deretter ble dømt til transportering til Australia.

Reformloven av 1832 hadde gjort det lovlig å danne fagforeninger, og samme år grunnla seks menn fra Tolpuddle i Dorset Det vennskapelige selskap av jordruksarbeidere (Friendly Society of Agricultural Workers). De protesterte mot den stadige senkningen av lønningene i 1830-årene, og nektet å jobbe for mindre enn 10 skilling pr. uke, selv om standardlønnen ved nede i 6 skilling. Foreningen ble ledet av George Loveless, som også var metodistpredikant, og de møttes i hjemmet til hans svoger Thomas Standfield.

I 1834 skrev en lokal jordeier til statsministeren, Lord Melbourne, for å klage på foreningen. Han viste til en obskur lov fra 1797 som forbød personer å sverge eder til hverandre, noe medlemmene i foreningen skulle ha gjort. James Brine, James Hammett, George Loveless, James Loveless (Georges bror), Thomas Standfield og John Standfield (Thomas' sønn) ble arrestert. De ble kjent skyldige, og dømt til transportering til Australia.

De ble raskt folkehelter, og i 1836 ble de løslatt etter å ha fått støtte fra Lord Russell, som kort tid før hadde blitt innenriksminister.

George Loveless ble senere involvert i chartistbevegelsen, mens de andre emigrerte til London i Ontario, Canada. Der er det reist et monument til ære for dem.

I Tolpuddle ble det reist et monument over dem i 1934, og en ny skulptur av dem ble reist foran Martyrmuseet i landsbyen i 2001. Det holdes en årlig festival, som blir arrangert av Fagforeningskongressen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]