Telt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Telt

Et telt er konstruksjon med plast- eller stoffduk over en ramme av stenger, hvor hensikten er beskyttelse mot innsyn eller været.

Telt ble først brukt av nomadefolk, men moderne telt brukes mest til lystturer. Alt etter sted på kloden og tilgang på materialer har teltene vært kledd med dyrehuder eller filt. Bærekonstruksjonen har vært av tre. Den vanligste formen har vært konisk (rund pyramide), gjerne med en åpning øverst for å slippe ut røyk fra ildsteder for matlaging og oppvarming. I dag kan en få telt i mange varianter og med ulike stofftyper. Flere norske produsenter leverer telt. De leverer både telt for alle formål, spesielt tilpasset det kalde norske klima.

I nyere tid har det og blitt mer populært med alternative telt. Blant annet slike som slår seg opp "automatisk" eller med lite hjelp og hengekøye-telt. Mange ser på disse telttypene som nye og innovative, men fakta er det at mennesket har brukt forskjellige former for hengekøye-telt siden tidenes morgen. Mens vi i nyere tid velger hengekøye-telt av komforthensyn valgte våre forfedre å sove i trærne for å beskytte seg mot rovdyr.

Se også[rediger | rediger kilde]

Lavvo
Wigwam
Jurt
Tsjum
Tipi
Tunneltelt
Kuppeltelt
Hustelt
Taktelt
Knappeduktelt
Fortelt
Combi-Camp
Partytelt
Hengekøye- telt

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Telt – bilder, video eller lyd
StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.