Taylor Lautner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Taylor Daniel Lautner
Taylor Daniel Lautner
Taylor Lautner
Født 11. februar 1992 (22 år)
USA Grand Rapids, Michigan
Yrke skuespiller, stemmeskuespiller
Aktive år 2001 —
IMDb IMDb

Taylor Daniel Lautner (født 11. februar 1992 i Grand Rapids i Michigan) er en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle i Twilight-filmene (Twilight, New moon, Eclipse og Breaking dawn). Han har også spilt i The Adventures of Sharkboy and Lavagirl – 2005, og Dusinet fullt 2, også 2005.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Taylor ble født i Grand Rapids, Michigan, sønnen til Deborah og Daniel Lautner. Han er fransk, nederlandsk, tysk og innfødt amerikansk. Lautner begynte med karate da han var 3 år. Han trente på Fabiano's Karate-skole i Holland, Michigan. I løpet av det neste året begynte han å vinne turneringer. Han var fort invitert til å bli trent av sju ganger verdensmester Mike Chat. Da han var åtte år ble han spurt om å representere landet hans i 12års-verdensmesterskapet, der han ble juniormester. Han fikk svart belte da han var 8år. Lautner begynte med skuespillkarrieren sin da han ble overtalt til å gå på audition for en Burger King-reklame i Los Angeles. Selv om han ikke fikk rollen, syntes han det var så gøy at han ville bli skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han begynte med skuespill i 2001 i TV-serien Shadow Fury. Etter det hadde han roller i seriene Summerland og The Bernie Mac Show, og My Wife and Kids. Han hadde også en stemmerolle i tegnefilmen Danny Phantom som YoungBlood. I 2005 fikk han rollen som Sharkboy i The Adventures of Sharkboy and Lavagirl der han fikk vist sine karate-kunnskaper. Han har hatt noen små roller i Tv-Show og filmer, inkludert The Nick and Jessica Variety Hour. Han slo gjennom med rollen som Sharkboy i filmen The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D. Lautner spilte Jacob Black i Twilight – Evighetens kyss, basert på boka Twilight av Stephenie Meyer, og i oppfølgeren New Moon. Lautner spiller også i oppfølgerene Eclipse og Breaking Dawn

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Taylor har en yngre søster som heter Makena. Han gikk på Valencia High School, men nå tar han college-timer istendenfor. På fritiden elsker Taylor å spille fotball og baseball, han er fan av Texas Longhorns og Michigan Wolverines. Han var med hip-hopdansegruppa "LA hip kids" og "Hot Shots", en jazz-dansegruppe.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle
2001 Shadow Fury Kismet (barn)
2003 The Bernie Mac Show Aaron TV
2004 My Wife and Kids Tyrone TV
Summerland Gutt på stranden TV
2005 Dusinet fullt 2 Elliott Murtaugh
Danny Phantom Youngblood TV; stemme
Duck Dodgers Reggie Wasserstein TV; stemme
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D Sharkboy
What's New, Scooby-Doo? Dennis/Ned TV; stemme
2006 Love, Inc. Oliver TV
He's a Bully, Charlie Brown Joe Agate TV spesial; stemme
2008 Caught Up in You av Cassie Thompson love interest Musikkvideo
Twilight – Evighetens kyss Jacob Black film
My Own Worst Enemy Jack Spivey TV
2009 New Moon Jacob Black film
2010 Eclipse Jacob Black film
2010 Valentine's Day Willy
2011 Abduction Nathan
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 Jacob Black film
2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Jacob Black film
2013 Grown ups 2 Andy