Taylor Lautner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Taylor Daniel Lautner
Taylor Daniel Lautner
Taylor Lautner
Født 11. februar 1992 (22 år)
USA Grand Rapids, Michigan
Yrke skuespiller, stemmeskuespiller
Aktive år 2001 —
IMDb IMDb

Taylor Daniel Lautner (født 11. februar 1992 i Grand Rapids i Michigan) er en amerikansk skuespiller, mest kjent for sin rolle i Twilight-filmene (Twilight, New moon, Eclipse og Breaking dawn). Han har også spilt i The Adventures of Sharkboy and Lavagirl – 2005, og Dusinet fullt 2, også 2005.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Taylor ble født i Grand Rapids, Michigan, sønnen til Deborah og Daniel Lautner. Han er fransk, nederlandsk, tysk og innfødt amerikansk. Lautner begynte med karate da han var 3 år. Han trente på Fabiano's Karate-skole i Holland, Michigan. I løpet av det neste året begynte han å vinne turneringer. Han var fort invitert til å bli trent av sju ganger verdensmester Mike Chat. Da han var åtte år ble han spurt om å representere landet hans i 12års-verdensmesterskapet, der han ble juniormester. Han fikk svart belte da han var 8år. Lautner begynte med skuespillkarrieren sin da han ble overtalt til å gå på audition for en Burger King-reklame i Los Angeles. Selv om han ikke fikk rollen, syntes han det var så gøy at han ville bli skuespiller.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han begynte med skuespill i 2001 i TV-serien Shadow Fury. Etter det hadde han roller i seriene Summerland og The Bernie Mac Show, og My Wife and Kids. Han hadde også en stemmerolle i tegnefilmen Danny Phantom som YoungBlood. I 2005 fikk han rollen som Sharkboy i The Adventures of Sharkboy and Lavagirl der han fikk vist sine karate-kunnskaper. Han har hatt noen små roller i Tv-Show og filmer, inkludert The Nick and Jessica Variety Hour. Han slo gjennom med rollen som Sharkboy i filmen The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D. Lautner spilte Jacob Black i Twilight – Evighetens kyss, basert på boka Twilight av Stephenie Meyer, og i oppfølgeren New Moon. Lautner spiller også i oppfølgerene Eclipse og Breaking Dawn

Personlig liv[rediger | rediger kilde]

Taylor har en yngre søster som heter Makena. Han gikk på Valencia High School, men nå tar han college-timer istendenfor. På fritiden elsker Taylor å spille fotball og baseball, han er fan av Texas Longhorns og Michigan Wolverines. Han var med hip-hopdansegruppa "LA hip kids" og "Hot Shots", en jazz-dansegruppe.

Filmografi[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle
2001 Shadow Fury Kismet (barn)
2003 The Bernie Mac Show Aaron TV
2004 My Wife and Kids Tyrone TV
Summerland Gutt på stranden TV
2005 Dusinet fullt 2 Elliott Murtaugh
Danny Phantom Youngblood TV; stemme
Duck Dodgers Reggie Wasserstein TV; stemme
The Adventures of Sharkboy and Lavagirl in 3-D Sharkboy
What's New, Scooby-Doo? Dennis/Ned TV; stemme
2006 Love, Inc. Oliver TV
He's a Bully, Charlie Brown Joe Agate TV spesial; stemme
2008 Caught Up in You av Cassie Thompson love interest Musikkvideo
Twilight – Evighetens kyss Jacob Black film
My Own Worst Enemy Jack Spivey TV
2009 New Moon Jacob Black film
2010 The Twilight Saga – Eclipse Jacob Black film
2010 Valentine's Day Willy
2011 Abduction Nathan
The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1 Jacob Black film
2012 The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 Jacob Black film
2013 Grown Ups 2 Andy