Takkekort

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Takkekort er skrevne beskjeder som uttrykker takk for en gave eller oppmerksomhet. Det er mottakeren av en slik gave som med takkekortet overbringer sin takknemlighet til giveren av gaven. Å sende takkekort i etterkant av brylluper, dåp, konfirmasjon og fødselsdager regnes som normal høflighet.

Hensikten med et takkekort er å gi giveren en positiv følelse av å ha ytt noe overfor gavemottaker. Uansett grad av reelt behov for den mottatte gave eller oppmerksomhet, må avsenderen av takkekortet aldri uttrykke eventuell misnøye med gaven i takkekortet. En vanlig tekst vil kunne være: "Tusen takk for de fine blomstene jeg fikk til min fødselsdag. Du kan tro jeg satte pris på dem. Hjertelig hilsen..."

Den rutinerte takkekortskriver vet at om man bestemmer seg for å skrive et takkekort for hånd, er halve jobben gjort bare ved å sørge for at man har tilgang på egnet skriveverktøy. Tusjer med bred filt vil egne seg dårlig fordi de lett avsetter en bokstavbredde som vil være vanskelig å lese for mottaker. En god fyllepenn eller blyant vil i de aller fleste tilfeller egne seg ypperlig for den påtenkte oppgave. Man bør bestrebe seg på å skrive tydelig og med sin vakreste håndskrift. En viss grad av gjennomtenkt komposisjon og visuelt vakker sammenstilling av ord og setninger er også viktig å prøve å få til. Det vil lett bli oppdaget av mottaker hvis avsender av takkekortet har slurvet med selve utformingen av teksten; uansett hvor hjertelig ordene kan lyde i kortet må det nemlig også se ut som om man virkelig mener det man har skrevet.

Takkekort har den ulempe at de kan være kostbare å få av gårde, i verste fall overstiger utgiftene den materielle pengeverdi av de mottatte gavene. Skal man basere seg på de prefabrikkerte takkekort som finnes i rikholdig utvalg i bokhandlene, og i tillegg bruke postverket som forsendelseskanal, vil kostnadene raskt kunne bli betydelige. Et kostnadseffektivt og hurtigere alternativ er det derfor å sende takkekortet som e-post eller tekstmelding. Slike takkekort er riktignok ikke like sjarmerende å motta som de tradisjonelle håndskrevne takkekortene, men de har den fabelaktige egenskap å spare gavemottaker for uønskede merkostnader og besværende og tidkrevende reise til nærmeste posthus.

Se også[rediger | rediger kilde]