Tahsib Hasan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jahid Hassan
Født1987-02-21
Dhaka, Bangladesh
BeskjeftigelseBlogger, skribent, forlegger
NasjonalitetBangladeshi
SpråkBangla, engelsk, norsk
PseudonymTahsib Hasan
Emne(r)Science fiction, thriller, krim
DebutNoraurl=https://tahsib.com

Bok - Nora, Scifi

Jahid Hassan, med pseudonymet Tahsib Hasan, er en bangladeshisk blogger, fofatter,forlegger og aktivist. Han er fra 2017 ICORN-fribyforfatter i Bø i Telemark.[1]

Han er medlem av Bangladesh Science and Rationalist Association (BSRA), og har skrevet for den største bangla-språklige bloggen. Han varnyhetsredaktør i og forlegger for den nettbaserte bangla-nyhetsportalen www.rajnitiprotidin.com, som ble stengt på grunn av trusler fra regjeringen.

I 2015 fryktet Jahid Hassan for sitt liv, og flyktet fra hjemlandet. Mange av hans kolleger og venner var blitt truet eller drept av islamske ekstremister. I 2015 ble fem bloggere og utgivere angrepet og drept, blant dem Avijit Roy, Washiqur Rahman Babu, Ananta Bijoy Dash og Niloy Neel. Disse drapene skapte overskrifter i nyhetsmedier verden over.[2][3][4][5] Attentatlister over sekulære bloggere fra Bangladesh sirkulerer på nettet; hensikten er at de som fortsatt er i live, skal bli skremt til taushet av disse drapene.

Da Jahid Hassan kom til Norge som fribyforfatter opplyste han at han ville fortsette arbeidet sitt fra Norge, og allerede hadde mange planer for oppholdet. Han uttalte blant annet:

Jeg vil gjerne gjenopplive Bangladesh Science and Rationalist Association (BSRA) i Europa. Det er medlemmer av BSRA i Tyskland, Sverige og Norge, som migrerte fra Bangladesh, som vil være med i nettverket. Norge kan være senter for koordinering, for kommunikasjon med hverandre og nettkontakter med medlemmer i Bangladesh. I fremtiden vil den vitenskapelige kunnskapen bli fremmet i Bangladesh. Jeg vil også legge til rette for kapasitetsbygging og opplæring av nettskribenter, bloggere og journalister. De bengalske ungdommene som er aktive i bloggosfæren bør få skriveferdigheter og analytiske ferdigheter. Et nettbasert kurs vil bli utformet og gjennomført. Jeg planlegger også å gi ut en bok og en nettavis, for å lage forskningsrapporter om sekulær kultur og realfagsutdanning. Og hvem vet, kanskje gå inn i jordbruket.

Bø kommune ble medlem av ICORN i 2011, og i perioden 2011–2017 tok kommunen imot tre skribenter som fribyforfattere. Fra 1. januar 2020 ble Bø slått sammen med nabokommunen Sauherad til Midt-Telemark kommune.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

  • 2023: Nora (science fiction-roman), Somoy Prokashon[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Jahid Hassan - new ICORN writer in Bø». ICORN. 22. august 2017. Besøkt 22. februar 2023. 
  2. ^ Laughland, Oliver; Hammadi, Saad (7. mars 2015). «Atheist blogger Avijit Roy 'was not just a person … he was a movement'». The Guardian (engelsk). ISSN 0261-3077. Besøkt 21. august 2023. 
  3. ^ Ahmed, Saeed (31. mars 2015). «Washiqur Rahman: Another secular blogger hacked to death in Bangladesh». CNN (engelsk). Besøkt 21. august 2023. 
  4. ^ «Ananta Bijoy Dash brutalt myrdet– var invitert til Sverige». Norsk PEN. 14. mai 2015. Besøkt 21. august 2023. 
  5. ^ «Bangladesh blogger Niloy Neel hacked to death in Dhaka». BBC News (engelsk). 7. august 2015. Besøkt 21. august 2023. 
  6. ^ «নোরা - তাহসিব হাসান». www.rokomari.com (engelsk). Besøkt 21. august 2023.