Sydslesvigutvalget

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Sydslesvigutvalget (Sydslesvigudvalget) er et dansk statlig organ underlagt Folketinget, med ansvar for å administere den danske stats tilskudd til dansk kulturell virksomhet i Sydslesvig. Utvalgets medlemmer utpekes av (men er ikke nødvendigvis medlemmer av) Folketinget. Inntil Sydslesviglovens ikrafttredelse den 10. april 2010 het utvalget formelt Udvalget vedrørende Danske Kulturelle Anliggender i Sydslesvig.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Utvalget ble opprettet i 1921 på foranledning av den daværende statsminister Niels Neergaard, som i sin tale ved gjenforeningsfesten på Dybbøl Banke den 11. juli 1920, henvendt til de danske sydslesvigere som ikke var blitt gjenforent med Danmark, uttalte: «Det kan jeg sige på regeringens, ja, jeg tør sige på hele det danske folks vegne: De skal ikke blive glemt!» Denne uttalelsen har siden utgjort legitimasjonen for at den danske stat årlig yder et tilskudd til støtte for dansk språk og kultur i Sydslesvig.

I begynnelsen gikk støtten kun til institusjoner i det såkalte 2. avstemningsområde, det vil si den nordlige del av Sydslesvig. Først fra 1969 er den danske stats støtte gått til danske institusjoner i hele Sydslesvig. Utvalget hadde til å begynne med kun tre medlemmer. Fra 1974 har man brukt det prinsipp at de partier i Folketinget som har mandater nok til å få en plass i Folketingets finanskomité (minimum 10 mandater) også har rett til å utpeke et medlem av utvalget. Dette prinsippet fører som regel til at utvalget har seks medlemmer, men i perioder har det kun vært fem medlemmer.

Oppgaver[rediger | rediger kilde]

Utvalget forestår fordelingen av den danske stats tilskudd til den danske minoriteten i Sydslesvig. Beløpet er for langt hovedpartens vedkommende en del av Undervisningsministeriets budsjett, og går i hovedsak til driften av danske skoler, barnehaver, fritidshjem og biblioteker i Sydslesvig. En mindre del av beløpet stammer fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets samt Kirkeministeriets budsjetter og går til driften av henholdsvis danske pleiehjem og danske kirker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Nyt Sydslesvigudvalg skal sikre danske aktiviteter». Undervisningsministeriet. 18. desember 2009. Besøkt 21. september 2010. 

Eksterne kilder[rediger | rediger kilde]