Svampebob Firkant

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Svampebob Firkant
SpongeBob SquarePants
Sjanger Animasjon
Skaper Stephen Hillenburg
Medvirkende Tom Kenny
Bill Fagerbakke
Rodger Bumpass
Carolyn Lawrence
Clancy Brown
Lori Alan
Mary Jo Catlett
Doug Lawrence
Dee Bradley Baker
Tim Conway
Ernest Borgnine
Sirena Irwin
Jill Talley
Marion Ross
Nasjonalitet USA USA
Språk Norsk (dubbet)
Ep. per sesong 91½
Produksjon
Lengde Cirka 22 minutter
Sending
Kanal Nickelodeon
Periode 1. mai 1999i dag
Eksterne lenker
Offisiell nettside
IMDb-profil
TV.com-oppsummering
For figuren, se Svampebob Firkant (figur).

Svampebob Firkant (engelsk: SpongeBob SquarePants) er en amerikansk animasjonsserie som først ble vist på tv-kanalen Nickelodeon i 1999 og siden har vunnet ni Emmy-priser. Den vises også på MTV og NRK1. Serien handler om den menneskelige svampen Svampebob Firkant, som bor under vannflaten i Bikinibunnen med sine venner Sandy, Patrick og Bleke.

Figurer[rediger | rediger kilde]

Svampebob Firkant er hovedpersonen i serien. Han bor i en ananas og jobber på restauranten «Den krispe krabbe», sammen med Bleke Fangarm. Hans hobbyer er manetfisking, såpebobler og karate. Svampebob er irriterende, smiler alltid og går i kortbukser og skjorte med blyant og slips.

Bleke Fangarm er Svampebobs kunstneriske nabo. Han er alltid i dårlig humør og liker å male selvportretter, billedhugge seg selv og spille klarinett, selv om han aldri blir flinkere. Han er kassamann og eneste ansatte bortsett fra Svampebob på «Den krispe krabbe».

Patrick Stjerne er tredje figur i Svampebobs nabolag. Han er en sjøstjerne og bor i en stein. Han liker i likhet med Svampebob manetfisking med håv og såpebobler.

Sandy er det eneste landvesenet i serien. Hun er et ekorn fra Texas og bor i en glasskuppel, hun må gå med en drakt for å puste når hun går ut av kuppelen. Sandy er forsker, karatemester og musiker. Hun er en av Svampebobs bestevenner og de er ofte i karatekamp med hverandre.

Herr Krabbe er Svampebobs sjef og eier av «Den Krispe Krabbe». Han er en streng og gjerrig forretningsmann. Det eneste han bruker penger på er sin datter dumma.

Plankton er en ond forsker og eier av avfallshauen rett over gaten for «Den krispe krabbe». Han er gift med roboten Karen og prøver hele tiden å stjele burgeroppskriften til Herr Krabbe.

Perle er herr Krabbes datter og hans største lykke etter penger. Hun er en stor og bortskjemt hval.

Frøken Puff er Svampebobs kjørelærer. På grunn av Svampebob får hun store problemer med veivesenet.

Herr og fru Firkant er Svampebobs foreldre. De går i gammeldagse klær og til forskjell fra Svampebob er deres hoder uavhengige av kroppen.

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]