Streikebryteri

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Streikebryteri er en ikke juridisk betegnelse på at ikke streikende utfører arbeidsoppgaver som er streikerammet. Historisk var streikebryteri oftest knyttet til at arbeidsgiver hentet inn ny arbeidskraft for å utføre streikerammet arbeid. Det regnes som streikebryteri om arbeidstakere som ikke er tatt ut i streik utfører arbeidsoppgavene til de som er i streik. Streikebryteri blir regnet som en umoralsk og støtende handling overfor de streikende. Rettspraksis har lagt til grunn at det er å regne som æreskrenkende om man blir kalt streikebryter uten at det er belegg for det. I mellomkrigstiden, men også før det, ble navnene gjerne offentliggjort i fagorganisasjonenes blader.

Det har vært en rekke opprivende arbeidskonflikter i Norge hvor påstander om streikebryteri og håndtering av dette har vært omstridt. Det vises her blant annet til transportarbeidestreiken og Saudastreiken.

Bedriftens eier eller den som kan betegnes som arbeidsgiver står fritt til å ivareta sine og bedriftens interesser og dermed utføre et hvilket som helst arbeid uten å kunne betegnes som streikebryter. Det samme gjelder vedkommendes ektefelle og også hjemmeværende barn. Aksjeeiere og andre andelshavere i større andelsforetak vil normalt falle utenom betegnelsen eier.


Se også[rediger | rediger kilde]

Menstadslaget

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.