Statens havarikommisjon for transport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Statens havarikommisjon for transport
SHT
Type Havarikommisjon
Virkeområde Norge
Etablert 1. juli 1999
Direktør William Johan Bertheussen
Hovedkontor Lillestrøm
Eier Samferdselsdepartementet
Ansatte 44 (2013)[1]
Nettside www.aibn.no

Statens havarikommisjon for transport (SHT), ofte bare kalt Havarikommisjonen, er et statlig utredningsorgan som har til oppgave å undersøke ulykker og hendelser innen luftfart, jernbane, herunder sporveier og T‑bane, veitrafikk, og sjøfart i Norge.

Organet har en direktør, og er organisert i fire seksjoner (luft, jernbane, vei og sjø) som ledes av hver sin avdelingsdirektør. Regnskapet for 2007 viste litt over 34 millioner kroner i sum. Organet hadde samme år 35 ansatte, hvorav ti kvinner.[2]

Instruks[rediger | rediger kilde]

I instruksen for SHT, fastsatt av Samferdselsdepartementet 21. juni 1999, med senere endringer, heter det at: «SHT skal undersøke ulykker og hendelser innenfor luftfarts-, jernbane-, veg- og sjøfartssektoren. Formålet med SHTs undersøkelser er å utrede forhold som antas å ha betydning for forebyggelsen av transportulykker. SHT skal ikke ta stilling til sivilrettslig eller strafferettslig skyld og ansvar. SHT avgjør selv omfanget av de undersøkelser som skal foretas, herunder vurderes undersøkelsens forventede sikkerhetsmessige verdi i forhold til nødvendige ressurser.»

Historie[rediger | rediger kilde]

Fram til 1989 ble det oppnevnt ad-hoc kommisjoner under ledelse av en fast administrasjon (Flyhavarikommisjonen) etter militær modell med representant fra politiet. I 1989 ble Havarikommisjonen for sivil luftfart (HSL) etablert som fast kommisjon og politi og påtalemyndighet ble ikke lenger representert. I 2002 ble undersøkelse av baneulykker inkludert og navnet endret til Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (HSLB). I 2005 ble undersøkelse ulykker på vei inkludert og navnet endret til Statens Havarikommisjon for Transport (SHT). I 2008 ble undersøkelse av ulykker til sjøs inkludert.

Direktører[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Mohr var i 13 år direktør i kommisjonen

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]