Som rever blant ruiner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Som rever blant ruiner (1959) er en roman av Aslaug Groven Michaelsen og et svar på brytninger i åndslivet i samtidas Norge. Den problematiserer bl.a.fundamentalistiske trekk i Den norske kirke. Boka antyder også at kirken vil ha gagn av kvinnelige prester, altså to år før Norge fikk sin første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås.

Pastor Holms kamp[rediger | rediger kilde]

Handlingen er lagt til en uidentifisert småby i Nord-Norge. Den sentrale skikkelsen er pastor Daniel Holm, en middelaldrende statskirkeprest som er innflytter i byen. Idet romanen åpner, befinner han seg i en livskrise, som menneske og som prest. På ett nivå handler det om hvordan Daniel Holm strever for å komme ut av det dødsriket han synes å ha havnet i. Han vil finne igjen det levende landet som han en gang i ungdommen har hatt kontakt med, men som han føler at han, uten å ville det, har sviktet. Han har en bønn som kommer igjen i ulike variasjoner. Den åpner med allusjoner til Grundtvigs salme «De levendes land», og begynner gjerne slik: «Herre, du min del i de levendes land...»

Daniel Holms kamp utfolder seg i samspill med en rekke personer, særlig ulike kvinneskikkelser, som han kommer i berøring med gjennom sitt virke som prest.