Soldatnytt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Soldatnytt
Stiftet1979 (Dagens ordning)
HovedkontorAkershus festning
VirkeområdeForsvaret
MottoSoldaten i sentrum

Soldatnytt er Tillitsvalgtordningen i Forsvarets (TVO) sin egen informasjonskanal, som utgis av Vernepliktsrådet (VPR). VPR har det overordnede ansvaret for innholdet som publiseres. Virksomheten omfattes ikke av medieansvarsloven.

Informasjonskanalen skriver saker som handler om førstegangstjenesten, verneplikten og de vernepliktige. Soldatnytt skal bidra til at de vernepliktige, tillitsvalgte, ansatte og ledere i Forsvaret er informert om sakene TVO arbeider med.

Soldatnytt publiserer saker digitalt, på soldatnytt.no og i sosiale medier. Under Landsstyremøte (LS) 23. februar 2022 i Tillitsvalgtordningen vedtok en anbefaling om at Soldatnytt skal reetableres i TVO, underlagt VPR. Følgende plan gir rammer for reetableringen.

Nettsiden driftes av to vernepliktige medie- og informasjonssoldater, med kontorplass på Akershus festning.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I 1979 ble Soldatnytt formelt opprettet av sekretariatet i Landsutvalget for tillitsmenn i Forsvaret (LFT/S). Soldatnytt var i starten et rent informasjonsblad om ordningen, men utviklet seg etter hvert til et magasin som skrev om aktuelle TVO-saker og med reportasjer om soldatlivet.

Samarbeidsavtale med Forsvaret Forum[rediger | rediger kilde]

I 2020 inngikk sjef Tillitsvalgtordningen en avtale med redaktør Forsvarets Forum (FOFO) om at Soldatnytt for en prøveperiode ikke lengre skulle trykkes i eget format, men publiseres på FOFO sine nettsider og som en egen spalte i papirutgaven. I desember 2020 ble det i forbindelse med TVOs Landsstyremøte fremmet forslag fra redaktør FOFO om å permanent overta redaktøransvaret for Soldatnytt. Prøveprosjektet varte i to år, før TVO reetablerte og VPR tok over ansvaret igjen.

Tilbakeoverføring av Soldatnytt til Tillitsvalgtordningen (TVO)[rediger | rediger kilde]

23. februar 2022 vedtok LS en anbefaling om at Soldatnytt blir værende i TVO, med økt faglig kompetanse og kapasitet. Vedtaket var en presisering av arbeidsgruppens anbefaling om at Soldatnytt forblir i TVO.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]