Smakke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smakke
Mål
Annet
En seilsmakke fotografert ved Brightlingsea i England i juni 2006

Smakke (av nederlandsk smak) er en betegnelse på en type seilskuter av hollandsk opprinnelse.[1] Betegnelsen ble blant annet brukt på telemarkskysten, eksempelvis i sjøfartsbyen Brevik, der også begrepet smakkehandel var i bruk.[1] Kystbyene i Telemark og Agder-fylkene hadde i perioden 1500–1850 en utstrakt handel med forretningsfolk i og fra Holland, der eksport av trelast stod særlig sentralt.[2] Begrepet smakke (smack) ble også vanlig i England og andre nordeuropeiske kystnasjoner.

Et eksempel på hvor sentral smakkehandelen var for økonomien og dermed for levekårene på telemarkskysten og fjordbyene innenfor, finner man i en bok av lokalhistorikeren Gunnar Sem:

«Når smakkene innfant seg [i Langesundsfjorden], var alt fryd og glede – det kunne ofte være mangel på arbeidskraft. Men om vinteren eller når smakkehandelen et år lå nede, kunne arbeidsløsheten være ganske betraktelig. (---) I uminnelige tider hadde befolkningen vært vant til å anse smakkene som en like årviss forteelse som våren selv. Når april måned kom var man vant med å se de små rundbygde skuter i fjorden. Så man kan forstå skuffelsen da eventyret var forbi – ikke for et enkelt år eller to, men ugjenkallelig og for alltid forbi. Smakketrafikken, som hadde vært en av distriktets viktigste næringsveier, skrumpet inn til nesten ingenting i slutten av [19]60-årene og noen år senere var en smakke en raritet i fjorden.»[3]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Is av stål og skuter av tre». Brevik historielag (norsk). Besøkt 3. august 2023. «1) ”Smakkehandelen”. Smakke, en skipstype av Hollands opphav» 
  2. ^ Bynke, Tormod (1997). «5. Trelast og jernverk 1500-1850». Grenland : der vassdrag møter hav : en oversikt over historien. Vekst i Grenland. ISBN 8290526237. 
  3. ^ Sem, Gunnar (1974). Stathelle. Stathelle kommune : Stathelle vel. s. 145.