Skjellingen villmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Skjellingen villmark er de store skogområdene mellom Randsfjorden i øst og Begnadalen i vest og som dekker Fluberg vestås på Randsfjordssiden og Buvass-Øyvassfaret på Begnasiden, totalt et areal på nær 200 000 dekar hvorav ca. 60 000 dekar ligger i Søndre Land kommune og 120 000 dekar ligger i Sør-Aurdal kommune. Disse store skogområdene med sitt varierte og godt aronderte terreng samt mange fiskevann, representerer flotte jakt og fiske muligheter. Skogene, som består av mange skogeiendommer eiet av forskjellige grunneiere, drives aktivt etter ledende miljø- og skogbrukskriterier som «Levende Skog» standarden.

Midt på åsen ligger høydedraget Skjellingshovde med Store Skjellingshovde (852 moh.) og Vesle Skjellingshovde (860 moh). På Store Skjellingshovde står et 30 m høyt vakttårn bygget av stål og som ble satt opp på 1960-tallet. Det ble bygget som brannvakttårn. Tårnet er i god stand og er i dag jevnlig besøkt av ivrige turgåere som kan nyte en flott utsikt i alle retninger.[1]

Det er god skogsbilveg over hele åsen fra Fluberg Bru i øst til Begna Bruk i vest. Veien er åpen for alle mot å betale bomavgift. Veien er delvis vinterbrøytet, alt avhengig av pågående skogsdrifter.

Maskinpreparerte skiløyper kjøres opp i den østre delen av området på Flubergsiden.

De fleste av grunneierne leier ut hele eller deler av sine eiendommer for friluftsformål som storviltjakt, småviltjakt på skogsfugl og hare samt fiske. Mange steder er det hytter tilleie.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Store Skjellingshovde». Peakbook/Linn Thereses turer. 29. juni 2015. Besøkt 23. juli 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]