Siri Broch Johansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Siri Broch Johansen
Siri Broch Johansen
Foto: Liv Wenger
Født 1967
Unjárga
Nasjonalitet Samisk
Offentlig Nordisk sameråds litteraturpris 2011 for boka "Sárá beaivegirji".

Siri Broch Johansen (født 9. mars 1967) er en samisk forfatter, dramatiker, sanger og språkarbeider fra Tana kommune i Finnmark. Hun jobber selvstendig som forfatter, oversetter/språkvasker og sanger/skuespiller/produsent. Hun tar også undervisningsoppdrag.

Hun har pedagogisk og samiskfaglig utdannelse og har lang erfaring fra arbeide med nordsamisk. Hun har blant annet arbeidet på de samiske språksentrene i Kåfjord i Troms og i Tana i Finnmark, hvor hun bor nå. Hun debuterte som dramatiker i 2009 med stykket "Eatnanspáppastallan", som blant annet ble vist på nordisk barneteaterfestival på Færøyene juli 2009. Hun har også oversatt/gjendiktet en rekke av Leonard Cohens sanger til nordsamisk, som hun framfører i samarbeid med fiolinist Inkeri Laitinen og forskjellige andre samarbeidspartnere, blant annet Scene Finnmark. I 2011 produserte hun cabareten "Samenes aften / odne lea du vuorru". Denne har hun skrevet selv, og hun fremfører også tekstene selv i sang og stand up-lignende sketsjer. Stamen Stantchev er musiker, og Sara Margrethe Oskal har regissert forestillingen.

I 2013 produserte hun musikkteaterforestillingen ČSV-republihkka, som handler om hvordan livet i en selvstendig samisk republikk kunne vært. Forestillingen var et nordisk prosjekt gjennomført i samarbeid med Oula Guttorm, Anna Näkkäläjärvi-Länsman, Anders Rimpi og Sara Margrethe Oskal. Forestillingen turnerte i det samiskspråklige området på nordkalotten.

Høsten 2014 viser Beaivváš Sámi Našunálateáhter stykket "Gurut guvlui Heahtás", som er skrevet av Johansen.

Utgivelser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


siribrochjohansen.no