Shinkolobwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Shinkolobwe ligger i Den demokratiske republikken Kongo.
Shinkolobwegruva

Shinkolobwe er en by og en gruve i Katangaprovinsen i Den demokratiske republikken Kongo. Stedet ligger i nærheten av den større byen Likasiog omkring 190 kilometer nordvest for Lubumbashi. Den tidligere gruva lå midt i et 400 kilometer langt belte av uranholdige mineraler. Beltet strekker seg fra sør for Lubumbashi til Kalongwe, vest for Kolwezi. Det bor om lag 15000 mennesker i byen. USA brukte uran fra Shinkolobwe til utvikle Hiroshimabomben. Edgar Sengier, som det tidspunktet var direktør i Union Minière du Haut Katanga, hadde solgt 1,200 tonn med uranmalm til amerikanerne siden 1939.

Gruva ble offisielt stengt 28. januar 2004 ved et dekret fra presidenten. Likevel døde 8 personer og ytterligere 13 omkom i juli 2004 da en del av den gamle gruva kollapset. Den industrielle utvinningen er stanset og gruvegangene er forseglet med sementlokk. Likevel er det bevis for at noe utvinning med håndkraft foregår fortsatt. Et samarbeid mellom forskjellige FN-organisasjoner, under ledelse av FNs kontor for samordning av humanitære aktiviteter (OCHA) og FNs miljøprogram (UNEP), and besøkte gruvene. UNEP/OCHA slo fast:

Shinkolobwe er representativt for lignende situasjoner i Afrika og resten av utviklingslandene. Det finnes en klar sammenheng mellom fattigdom, miljøvern og denne typen av aktivitet for å overleve. Alternative muligheter for å tjene til livets opphold må utvikles og erstatte uranutvinningen som drives for hånd slik at disse fattige kan skaffes seg et annet levebrød. En helhetlig, tverrfaglig tilnærming i sammenheng med bekjempelse av fattigdom er avgjørende for å løse dette problemet og unngå ytterligere menneskelige og miljømessige katastrofer.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The DRC and Uranium for Iran besøkt 19. desember 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]