Septimus Heap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Septimus Heap er en serie på sju bøker skrevet av Angie Sage, som handler om en hovedperson med det samme navnet som serien, Septimus Heap. Bøkene heter Magi, Skyggen, Alkymi, Toktet, Sirene, Mørke og Ild

Denne serien følger eventyrene og historien om hovedpersonen Septimus Heap, som har, som den sjuende sønn av den sjuende sønnen, mektig magisk dyktighet. Etter at han sikrer sin lærlingkontrakt med erkemagikeren, kalt ypperstemagikeren, må han studere i sju år og én dag før han blir kvalifisert til å overta. Sammen med ham er en like viktig figur – Jenna, som er prinsessen av landet deres. Sammen med hans brødre og et stort utvalg av andre figurer, må de overvinne prøvene og hindringene som de møter mens de vokser opp.

Bøkene[rediger | rediger kilde]

Magi[rediger | rediger kilde]

Dette er den første boka i serien. Historien handler om Heap-familien. Foreldrene, Silas og Sara, har sju barn. Simon er den eldste sønnen, og han har en ambisjon om å bli den neste ypperstemagikeren. De andre Heap-barna (fra eldst til yngst) er Sam, tvillingene Edd og Erik, Jo-Jo, Nicko, og Jenna som Silas Heap fant i snøen den dagen som den yngste, Septimus, var født og angivelig døde. Når Jenna finner en hemmelighet på sin tiende fødselsdag, fra selveste ypperstemagikeren Martha Overgård forstår hun at hun – og Heap-familien – er i fare. Når de prøver til å unngå det, møter de en gutt som bare er kjent under navnet Gutt 412, og en historie utvikler seg.

Skyggen[rediger | rediger kilde]

Ett år etter begivenhetene i Magi, returnerer Simon Heap hjem fra et sted som er ukjent for andre. Hans plan om å kidnappe Jenna går galt og Septimus Heap må prøve å finne Jenna og stanse Simon fra å ta henne igjen. Sammen med brødre hans, hurlumheksene og en merkelig gutt som brødrene hans ble venn med og kaller «Jervegutten», drar de ut for å stanse Simon, og gjør et par bisarre erfaringer og finner venner på veien.

Alkymi[rediger | rediger kilde]

Den tredje boka ble utgitt i mars 2007 i Storbritannia. Boka innledes med at Silas Heap og Grinde, portvakten, bryter forseglingen på et rom og frigjør den onde ånden av en 500 år gammel dronning. En ny figur, Snorre Snorreson, en handelsmann fra nord (som er jente), er introdusert tidlig i romanen men får først senere en sentral posisjon i historien. Den onde dronningen, Edelille, ble fanget i et portrett, men nå som hun er fri har hun en ond plan. Denne involverer Septimus Heap, Jenna og hennes 500 år gamle sønn Marcellus Pyk. Etter at dronningen fanger Septimus Heap i fortiden, må de andre prøve å pønske ut en måte å få Septimus Heap tilbake før de aldri vil se ham vokse opp i sin egen tid.

Toktet[rediger | rediger kilde]

Septimus, Bille og prinsesse Jenna må prøve å finne Nicko og Snorre, som er forsvunnet i en annen tid. Ved hjelp av et kart finner de ut at de må dra til Foryx-huset, der alle tider møtes. Samtidig tar Merrin Merkelli seg inn i Borgen og rotter seg sammen med et bittert, utgammelt gjenferd for å ta knekken på Septimus. De vil sende ham ut på et livsfarlig tokt, som ingen noen sinne har kommet tilbake fra.

Sirene[rediger | rediger kilde]

I den femte boka havner Septimus på en fengslende, vakker øy, én av sju som ligger i et glitrende hav. Han har strandet på øya med den stygt skadde dragen sin, Flambert, sammen med Jenna og Bille. Det er mye som er rart med øya: en magisk jente som heter Syrah, et katteformet fyrtårn som har mistet lyset, og et nifst åndevesen som synger for Septimus – kan han stå imot lokkesangen? Det er også vanskeligheter i sikte for Lisa og «jervegutten», som har rotet seg borti noen lumske sjøfolk på en båt, og også for Milo Banda, faren til Jenna, som frakter en mystisk skattekiste i lasterommet på skipet sitt.

Mørke[rediger | rediger kilde]

I sjette bok er Alfred Mella blitt bannlyst, et mørkefelt sprer seg over hele Borgen, og en mørk drage går løs. Septimus Heap må bruke alle sine ferdigheter for å hindre at Borgen og magikertårnet blir ødelagt. Han må inn i mørket. Men det greier han ikke på egen hånd. Med god hjelp av Jenna, Alfred Mella, Marcellus Pyk og Septimus' forviste bror, Simon Heap, kjemper Septimus og Martha Overgård mot mørket som sprer seg. Vil Septimus lykkes med å beskytte den magiske verdenen?

Ild[rediger | rediger kilde]

I den syvende og siste boken strever forsatt den unge ypperstemagikerlærlingen om å bekjempe mørkefeltet, som vil bestå til ringen med dobbeltansikt er tilintetgjort. For at ringen skal tilintetgjøres må den gamle Alkymistilden tennes igjen. Dette oppdraget fører Septimus helt tilbake til mørkets og kurkunstens begynnelse.

Oversettelsen[rediger | rediger kilde]

Bøkene er oversatt av Carina Westberg. Westberg ble i 2011 hedret med Bastianprisen for oversatt skjønnlitteratur for barn og ungdom for oversettelsen av Sirene.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]