Sentrifugalkraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Sentrifugalkraften er kraft som tilsynelatende trekker et legeme bort fra et rotasjonssentrum. Den skyldes legemets treghet når dets kurs stadig blir endret av en ytre påvirkning.

Kraften som påvirker legemet er reell og kalles sentripetalkraft.

Newtons 1. lov sier at et legeme vil fortsette rett fram med konstant fart bare hvis summen av kreftene som virker på legemet er lik null. Altså er sentrifugalkraften ikke en virkelig kraft. Den kraften som føles når man holder seg fast på en roterende karusell, sentripetalkraften, er kraften som virker fra karusellen på en selv, i retning sentrum. Som følge av Newtons 2. lov, akselererer man faktisk også innover mot sentrum. Ifølge Newtons 3. lov har enhver kraft som virker fra det ene legemet på det andre, en motkraft fra det andre legemet på det første, som er like stor og motsatt rettet. Dette betyr at en selv utøver en motkraft på det man holder seg fast i, som er grunnen til at håndtak bør være godt festet på en karusell.

Bruk[rediger | rediger kilde]

Ordet sentrifugalkraft brukes normalt ikke av fysikere, ettersom sentrifugalkraft ikke er en virkelig kraft. Sentrifugalkraft kan brukes som en tilnærming til å beskrive bevegelser i roterende koordinatsystemer der radielle bevegelser er små. Radielle bevegelser påvirkes også av Corioliseffekten.

Sentrifugering er en teknikk som skiller stoffer fra hverandre ved hjelp av rotasjon. Når man roterer stoffer i sirkel vil avfallsstoffene skille seg ut tangentielt fra rotasjonsretningen. Ordet sentrifuge betyr flukt fra sentrum. Det er dette fenomenet en vaskemaskin benytter seg av ved sentrifugering. Trommelen blir rotert opp til høy hastighet, og vanndråpene forsvinner ut av hullene langs rettlinjede baner som tangerer trommelveggen. Sentrifugalkraften brukes også for å separere atomer i forskjellige isotoper og for å separere molekyler med forskjellig tetthet.

Hvorfor sentrifugalkraft ikke er en kraft[rediger | rediger kilde]

Det viser seg at begreper som resultantkraft og akselerasjon i fysikken blir meningsløse hvis man definerer treghet som en kraft. Da vil nemlig resultantkraften (summen av alle kreftene) alltid være null. Akselerasjonen er proporsjonal med resultantkraften (jamfør Newtons 2. lov), og dermed vil heller ikke den eksistere. Sentrifugalkraft er en sirkulær form for treghet, altså er heller ikke sentrifugalkraft en kraft, men mer som en effekt.