Sem Idrettsforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Sem IF»)
Sem
Sem Idrettsforening
LederErik Rune Hagen
Nettsidehttp://www.semif.no/
Idrettsgren(er)Fotball
friidrett
turn
håndball
HjemmebaneSem Idrettspark
Kapasitet1000
LandNorge
StedSem
Hjemmedrakt
Bortedrakt

Sem Idrettsforening (stiftet 14. februar 1921) har tilhold på Sem i Tønsberg kommune. Rekruttering skjer i hovedsak fra nærområdet.

Foreningen eier et stadion for fotball (naturgress) og friidrett (kunstdekke), en 7er kunstgressbane for fotball og et klubbhus med samlingslokale og fire garderober.

Turn- og håndballgruppa i foreningen benytter i hovedsak Semsbyhallen, som eies av Tønsberg kommune.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Oppstarten av Sem Idrettsforening var del av utviklingen av stasjonsbyen Sem (Semsbyen). Med jernbane (del av Vestfoldbanen) og egen togstasjon på plass fra 1881, fulgte økt virksomhet på flere områder. Flere mennesker bosatte seg her, og blant disse var noen som hadde drevet idrett i organiserte former.

En forløper for Sem Idrettsforening ble stiftet 25. september 1907 under navnet Sems ski- og fotboldlag. I spissen for satsingen sto innflytterne E. G. Fasting, bestyrer på en nyoppstartet tønnefabrikk, og Anders Hem, en innflytter fra Tønsberg, som kom til Sem som 21-åring i 1906. Mangel på idrettsplass var en av grunnene til at foreningen gikk i oppløsning i 1912.

I 1917 så Sportsklubben Sleip dagens lys, med Eugen E. Ljungren som formann. Denne klubben hadde også som formål å drive med fotball og ski, men fikk ikke lang varighet.

I tiden som fulgte ble det av og til arrangert private fotballkamper og skirenn. I etterkant av et skirenn i Ryghsbakken, samlet seg, ifølge stiftelsesreferatet, en gruppe på 50-60 menn seg i samlingslokalet Sæheim, og og stiftet Sem Idrettsforening. Initiativtager var Anders Hem, og han ble enstemmig valgt til foreningens første formann. Foreningens formål var "å drive ski og fotballsport med muligens friidræt og turning", mens lagets mål var "at drive idræt, samt vække interesse for idrætsaken".

Det var på denne tiden kun menn som kunne opptas som medlemmer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Offisielt nettsted
  • (en) Sem Idrettsforening – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
    Sem Idrettspark er plassert sentralt i Semsbyen, 5 kilometer vest for Tønsberg by (som skimtes i bakgrunnen). (Foto: Luna Media, august 2019)
  • Sem IF Fotball (klubboppføring hos Norges Fotballforbund)
Fanen til Sem Idrettsforening ble utarbeidet på 1960-tallet.