Sem (Tønsberg)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°16′45″N 10°19′40″Ø

Sem
Sem
Tettstedet Sem merket gult – kommunegrensa markert med svart strek
Land Norge Norge
Fylke Vestfold
Kommune Tønsberg: 2 343
Stokke: 54
Areal 1.97 km²
Befolkning 2 397[a] (2013)
Bef.tetthet 1 216,8 innb./km²
Postnummer 3170 Sem

Sem er et tettsted i Tønsberg kommune i Vestfold som strekker seg delvis inn i nabokommunen Stokke. Tettstedet har 2 397 innbyggere per 1. januar 2013, og ligger fem kilometer vest for Tønsberg by. Sem kirke ligger like i nærheten ved Sem hovedgård.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Navnet Sem, som uttales semm (tidligere sæmm), kommer av det norrøne gårdsnavnet Sæheim eller Sæeimr som betyr «sjøgården». Dette var navnet på Sem hovedgård, en kongsgård og lensherreresidens i middelalderen på det stedet hvor Jarlsberg hovedgård i dag ligger, vel 3 km øst for tettstedet Sem.

Sem ble anlagt som en liten stasjonsby da Vestfoldbanen kom i 1881, og Sem kalles lokalt «Semsbyen». Tettstedet vokste fram i ei jordbruksbygd til tida omkring første verdenskrig da stedet i tillegg til jernbane og telegraf hadde fått alle de funksjonene som kjennetegner norske stasjonsbyer. Sem stasjon er i dag nedlagt, men har fortsatt anløp av tog. E18 gikk tidligere rett gjennom Sem sentrum, men går nå utenom bebyggelsen. Sem lå fram til 1988 i Sem kommune da Sem og Tønsberg slo seg sammen til dagens Tønsberg kommune.

Sem har hatt, og har, forskjellig småindustri, blant annet plast- og tubefabrikk, steinhoggeri og bakeribedriften Sæther. Tettstedet har ellers diverse butikker og servicefunksjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]